Evropa: Kompanije koje registruju vakcinu treba da imaju proizvodnju u EU

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaIsporuka vakcina protiv kovida "Sputnjik Ve" Donjecku
Isporuka vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Farmaceutske kompanije koje žele da registruju vakcine protiv kovida u Evropskoj uniji moraju imati proizvodne pogone u EU kako bi garantovale brzu isporuku, saopštio je zvaničnik Evropske komisije na brifingu u Briselu odgovarajući na pitanje o ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
„Ustanovili smo kriterijume u našoj strategiji za vakcinaciju. Kompanije moraju da ih ispune. Oni se tiču i budžeta i činjenice da kompanije moraju imati proizvodne pogone u Evropskoj uniji kako bi evropskim građanima obezbedile brzu isporuku“, precizirao je on.

Portparol Evropske komisije dodao je da kompanije „koje smatraju da mogu da ispune ove kriterijume mogu u skladu sa tim da se prijave Evropskoj komisiji“.

Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2021
Rusija ponudila Evropi: Možemo da vam isporučimo 100 miliona vakcina

Takođe je objasnio da su „proizvođači ruske vakcine i Evropska agencija za lekove u kontaktu, ali da u ovom trenutku prijava ove vakcine za dozvolu na tržište, prema dostupnim podacima, još nije stigla“.

Ranije je nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila da je u razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izrazila spremnost za saradnju na ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“, ali da je za to potrebna registracija kod evropskog regulatora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala