Srbiji neće biti lako – pa ni ako Novak bude perfektan

© REUTERS / LOREN ELLIOTTNovak Đoković, Australijan open trening
Novak Đoković, Australijan open trening - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Teniska reprezentacija Srbije biće jedan od glavnih favorita za osvajanje ATP kupa, ali joj ni u jednom trenutku turnira neće biti lako – štaviše.

Kao što je od ranije poznato, branilac titule je smešten u Grupu A, gde se još nalaze Kanada i Nemačka.

Srbija jeste favorit, ali neće biti lako. Daleko od toga. Sve oči će, sa punim pravom, biti uprte u Đokovića i Srbiji će verovatno biti potrebno da on bude perfektan tokom celog ATP kupa – i ni tada neće biti lako.

Turnir počinje u ponoć, u noći između ponedeljka i utorka (1. i 2. februara), kada našim reprezentativcima na megdan izlazi Kanada.

Dva dana kasnije, u istom terminu, Srbija će odmeriti snage sa Nemačkom, pa će najbolja ekipa Grupe A proći u polufinale turnira.

O svim detaljima drugog po redu ATP kupa možete da se informišete putem specijalnog dela našeg portala, a u ovom tekstu ćemo analizirati protivnike naših najboljih tenisera.

Prvi duel grupe odigraće Dušan Lajović, trenutno 26. teniser planete, i Miloš Raonić, trenutno 14. na svetu.

Dušanu i Milošu ovo će biti treći međusobni susret. Do sada su obojica po jednom pobeđivala – Srbin prošle godine na šljaci u Rimu, a Kanađanin 2018. na betonu u Sinsinatiju.

Iako će, najverovatnije, nijanse odlučivati, ulogu favorita moramo dati Raoniću, koji je prošlu sezonu završio u mnogo boljoj formi.

Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2021
Tihi ubica iz Rusije /video/

Generalno bi i podloga više trebalo da mu odgovara, pa će na Lajoviću biti da napravi iznenađenje, prekine loš niz i vrati se na nivo kojim je bio ključni deo trijumfa Srbije na ATP kupu pre nešto više od godinu dana.

Drugi duel dana biće okršaj Novaka Đokovića, najboljeg na svetu, i Denisa Šapovalova, trenutno desetog tenisera planete.

Đoković i Šapovalov su do sada odigrali pet mečeva i u svih pet je Srbin izlazio kao pobednik – čak četiri u 2019. godini, jedan u 2020, a od toga četiri na betonu i jedan na šljaci.

Šapovalov je upravo u Australiji uspevao da „otkine“ po set Đokoviću – na pretprošlom Australijan openu, kao i na prošlom ATP kupu.

Ukoliko Denis bude želeo da napravi iznenađenje, moraće da odigra meč karijere. Ne samo zbog kvaliteta protivnika sa druge strane mreže, već i zbog stila igre kojim Srbin veoma lako može da „ubije“ atraktivnu igru Kanađanina.

​Što se dubla tiče, Kanada na raspolaganju, pored dva singl igrača, ima Pitera Polanskog i Stivena Dijeza, dok Srbija može da računa na Nikolu Ćaćića i Filipa Krajinovića.

Od svih pomenutih jedini pravi dubl igrač je Ćaćić, ali je pitanje da li će on izaći na teren ukoliko pred meč odluke bude bilo 1-1.

Teniska reprezentacija Srbije posle trijumfa nad Rusijom u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2021
Da li Srbija u „klincu” iz Novog Pazara ima Đokovićevog naslednika?

Iako mu dubl nikada nije bio jača strana, Novak nikada nije bežao od toga da istrči na teren kada je najbitnije i prelomi rezultat u korist svoje ekipe, pa se isto može očekivati i ove godine na ATP kupu.

Trećeg dana turnira ponovo će prvi na teren Lajović, a ovog puta će mu protivnik biti Jan-Lenard Štruf, trenutno 53. igrač planete.

Nemac koji ima skoro dva metra izuzetno se dobro kreće za svoju visinu i razmene mu slaba tačka, daleko od toga.

Štruf i Lajović nisu igrali oko šest i po godina, od duela u Mecu kada je Nemac bio bolji posle preokreta.

Lajović će imati tu prednost što će protiv Štrufa igrati nedugo nakon duela sa Raonićem, igračem koji koliko-toliko neguje isti stil igre kao i Jan-Lenard.

Takođe, našem teniseru bi eventualna pobeda nad Kanađaninom crnogorskog porekla značajno podigla samopouzdanje, koje može da bude ključni faktor u ovom duelu.

U poslednjem singl meču Grupe A na programu će biti blokbaster između Đokovića i Aleksandera Zvereva, trenutno sedmog, a u jednom trenutku trećeg igrača planete.

Novak Đoković na posteru na Australijan openu - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2021
Da li je svet spreman za „najopasnijeg“ Đokovića?

Zverevu ne bi bio prvi put da pobedi srpskog igrača, pošto je to do sada uradio dva puta. Ipak, uz dve pobede ima i četiri poraza, a svima je jasno da će Novak i u ovom meču biti favorit.

Prošla godina je za Nemca bila izuzetno burna, ali i poprilično uspešna na terenu, slično i za Novaka.

Obojica su prošle sezone u Australiji igrali dobro, pa bi u ranim jutarnjim časovima 4. februara mogao da nas očekuje pravi spektakl.

Ukoliko dubl bude odlučivao pobednika ovog duela, Srbija će, verovatno, biti u problemu.

Nemci su na ATP kup došli sa Kevinom Kravicom i Andreasom Misom, jednih od favorita za osvajanje Australija nopena i dvostrukih Grend slem šampiona.

Finale je na programu 6. februara – nadamo se sa reprezentacijom Srbije u njemu.

ATP kup – sve na jednom mestu

Komentator uvredio srpskog tenisera: „Dosta je, budite bolji od ovoga“

Novak je svog prijatelja spasao „zatvora“ /foto/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala