Američki državni sekretar: SAD nemaju veze sa protestima u Rusiji

© REUTERS / CARLOS BARRIAAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Vašington nije umešan u proteste u Rusiji, oni su izazvani unutrašnjim problemima zemlje, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za „En-Bi-Si“.
„Rusko rukovodstvo pravi veliku grešku ako misli da smo u pitanju mi. To nije tačno. U pitanju su oni. U pitanju je rukovodstvo. Radi se o razočaranju koji narod Rusije oseća zbog korupcije, autokratije i mislim da treba da pogledaju unutra, a ne spolja“, rekao je Blinken komentarišući izjavu Ministarstva spoljnih poslova Rusije kojim se zahteva da američki Stejt department i američka ambasada u Moskvi prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Rusije.  

Državni sekretar je rekao da je „duboko zabrinut zbog brutalnog suzbijanja“ protesta u Rusiji, kao i zbog hapšenja demonstranata širom zemlje.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku Sjedinjene Američke Države, pored situacije sa Navaljnim, razmatraju varijante za reagovanje na druge „postupke Rusije koje izazivaju zabrinutost“.

U nedelju je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo da američki Stejt department i američka ambasada u Moskvi prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove zemlje.  

U mnogim ruskim gradovima 31. januara održani su neodobreni skupovi podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom. U Moskvi je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na protestu učestvovalo oko dve hiljade ljudi. Nedelju dana ranije, 23. januara, takođe su održani neodobreni skupovi u ruskim gradovima, koji su se pretvorili u sukobe sa policijom, hapšenja prekršilaca i pokretanje krivičnih postupaka.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala