Vatreni marš u Danskoj: Demonstranti protiv zaključavanja /video/

© Foto : screenshot/ RTProtesti u Danskoj
Protesti u Danskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demonstranati su izašli na ulice Danske kako bi se pobunili protiv ponovnog zaključavanja osuđujući vladine restrikcije usled pandemije, tokom marša sa bakljama.

Vatreni protest organizovan je noćas u Arhusu, drugom po veličini gradu u Danskoj. Šetnju je organizovala grupa koja se naziva „Muškarci u crnom“, koja se protive pandemijskim merama u zemlji protiv korona virusa.

Mnogi demonstranti pojavili su se na maršu sa upaljenim bakljama. Neki od njih nekoliko vatrometa ispalili su ka policiji koja je obezbeđivala okupljanje.

Tokom protesta najmanje jedna osoba je uhapšena, dok je nekoliko drugih policija nakratko zadržala na saslušanju i razgovorima.

​Na događaju je bilo nekoliko velikih transparenta protiv vladine politike protiv zatvaranja. „Zatvorite Kristijanborg, otvorite društvo“, stajalo je na jednom od transparenta, apelujući na zatvaranje zgrade vlade u Kopenhagenu.

Danska je nedavno pooštrila svoja pandemijske mere, smanjivši ograničenje skupova na pet sa 10 ljudi. Prostori za zabavu, kao i restorani i barovi, i dalje su zatvoreni širom zemlje.

U Danskoj je krajem 2020. izbila na površinu afera sa farmom vizona. Početkom novembra odlučeno je da se čitava danska populacija vizona od oko 17 miliona jedinki namenjenih vrhunskoj modnoj industriji usmrti, nakon što je na stotinama farmi utvrđeno prisustvo virusa korona, a vlasti pronašle mutirane sojeve virusa među ljudima.

​Ali od četiri miliona vizona koji su na brzinu zakopani u vojnom području na zapadu Danske, neki su ubrzo počeli da izranjaju iz peskovitog tla nakon što su leševe počeli da izbacuju na površinu plinovi iz procesa razgradnje.

Vlasti su tvrdile da ne postoji rizik od širenja virusa iz grobnica, ali stanovnici su se žalili na potencijalni rizik od zagađenja vode za piće i jezera za kupanje na manje od 200 metara od masovnih grobnica.

Do sada je Danska registrovala skoro 200.000 slučajeva virusa korona, uključujući više od 2.100 smrtnih slučajeva. Iako su brojke i dalje relativno niske u poređenju sa najgore pogođenim zemljama, one su i dalje prilično visoke.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala