Sutra počinje vakcinacija stanovnika Donjecka „Sputnjikom Ve“

© Sputnik / Vitaly Timkiv / Uđi u bazu fotografijaVakcina Sputnjik Ve
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) stigla je u samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku, saopštilo je regionalno Ministarstvo zdravlja. Vakcinacija stanovništva počinje u ponedeljak.
„Partija ruske vakcine protiv kovida 19 isporučena je Donjecku“, prenela je pres-služba Ministarstva zdravlja Donjeckoj novinskoj agenciji.

Istovremeno, vršilac dužnosti ministra zdravlja DNR Aleksandar Opriščenko precizirao je da će vakcinacija stanovništva „Sputnjikom Ve“ početi u ponedeljak, 1. februara.

„Danas je vakcina distribuirana i istog dana ćemo je isporučiti ambulantama za vakcinaciju. U republici ih ima ukupno 38. Ali, uzimajući u obzir da je partija probna, odlučili smo da je distribuiramo u 10 ambulanti za vakcinaciju u gradu Donjecku. Kampanja vakcinacije počinje sutra u tri sata po moskovskom vremenu (jedan sat po srednjoevropskom)“, rekao je Opriščenko.

Vakcinu će najpre primiti ljudi iz rizičnih grupa, a vakcinacija je besplatna.

Prema poslednjim podacima, u DNR je ukupno registrovano 20.343 slučaja zaraze kovidom 19, oporavilo se 10.786 ljudi, a preminulo 1.793.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala