Ruski demokrata ili nacionalista: Kako Zapad vidi Navaljnog

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Moskvi
Protesti u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovni predstavnik EU za spoljne poslove i politiku bezbednosti Žozep Borelj izrazio je žaljenje zbog masovnih hapšenja i primene sile protiv učesnika neodobrenog protesta podrške Alekseju Navaljnom. Međutim, predsednik Češke ima svoje malo drugačije mišljenje o ruskom opozicionaru.
„Žalim zbog ponovnog masovnih hapšenja i neproporcionalne primene sile protiv demonstranata i novinara u Rusiji. Ljudi treba da imaju mogućnost da izraze svoje pravo na demonstracije, ne plašeći se represije. Rusija bi trebalo da ispunjava svoje međunarodne obaveze“, napisao je Borelj na tviteru.

Sa druge strane, predsednik Češke Miloš Zeman nazvao je situaciju sa Aleksejem Navaljnim komedijom.

„Situacija sa tim Navaljnim je jednostavno komedija. Predstavljaju ga borcem za demokratiju, ali ja sam pročitao da je on podržao, kao prvo, aneksiju Krima, kao drugo, učestvovao u nizu nacionalističkih marševa, a pod tri: podržavao je Staljinove deportacije, na primer Čečena. Našlo bi se tu još nekoliko stvari“, rekao je Zeman na radiju „Frekvence 1“.

Ranije je državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio ruske vlasti za „surovu“ reakciju na proteste u svojoj zemlji, pozvavši da se „oslobode svi koji su privedeni zbog demonstracija svojih prava, uključujući Alekseja Navaljnog“.

Američka ambasada u Rusiji je takođe pozvala da se poštuju međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava. Ministarstvo inostranih poslova Rusije optužilo je Vašington da se meša u unutrašnje stvari Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala