Prva nuklearna elektrana sa kineskim nuklearnim reaktorom

CC BY-SA 4.0 / Tiia Monto / Nuklearni reaktor
Nuklearni reaktor  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva kineska nuklearna elektrana koja koristi Hualong Jedan, domaći dizajn nuklearnog reaktora treće generacije, ušla je u komercijalnu upotrebu.

Time je otvoren put za njenu masovnu proizvodnju i izvoz.

Jedinica broj 5 u gradu Fućing u provinciji Fuđijen na istoku Kine, nakon sedmodnevnog probnog rada proizvodi električnu energiju za prodaju, saopštila je danas kineska Nacionalna nuklearna korporacija (CNNC).
Reaktor Hualong Jedan, sa svim ključnim komponentama proizvedenim u zemlji, ima dizajnerski vek od 60 godina i zadovoljava najstrože bezbednosne standarde na svetu, navodi CNNC, preneo je Tanjug.

"Sa mrežom Hualong Jedan, Kina je sada došla na čelo nuklearne tehnologije treće generacije u svetu, zajedno sa zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Rusije", rekao je predsednik CNNC-a Ju Đijanfeng, prenosi CRI.

Komercijalna upotreba rekaktora Hualong Jedan takođe će pomoći u ispunjavanju razvojnih ciljeva kojima je predviđena niska emisija ugljenika, kao i dostizanje maksimuma emisije ugljen-dioksida pre 2030. godine i postizanja neutralnosti ugljenika pre 2060. godine, dodao je Ju.

Očekuje se da će jedinica br. 5 proizvoditi skoro 10 milijardi kilovatčasova električne energije svake godine, te da će potencijalno smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 8,16 miliona tona godišnje.

Izgradnja jedinice broj 5 počela je u maju 2015. godine i odvijala se prema planu, uprkos prekidima koje je donela epidemija kovida 19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala