Na Dalekom istoku Rusije održani neodobreni protesti /foto, video/

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije tokom neodobrenih protesta pristalica Alekseja Navaljnog u Vladivostoku
Pripadnici policije tokom neodobrenih protesta pristalica Alekseja Navaljnog u Vladivostoku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi današnji neodobreni protesti u Rusiji u znak podrške ruskom blogeru i opozicinaru Alekseju Navaljnom održani su na Dalekom istoku – u Habarovsku i Vladivostoku i bile su malobrojne. Na ulice je izašlo po nekoliko desetina ljudi.

Lokalna uprava Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da je u Habarovsku privedeno 13 osoba od ukupno 58 učesnika protesta.

Kako je javio dopisnik Sputnjika iz Vladivostoka, na mitingu je bilo oko 60 demonstranata.

Neodobrena akcija završila se i ispred zgrade lokalne vlade u Irkutsku.  

U Blagoveščensku niko nije došao na Trg pobede, gde je prošle subote održan neodobreni protest. Na trgu se nalaze samo policijske snage i vozila za uklanjanje snega.

Zbog planiranih neodobrenih skupova u centru Moskve uvode se brojna ograničenja. Tokom trajanja protesta biće uvedena ograničenja kretanja za pešake, neke moskovske metro stanice će biti zatvorene, parkiranje će biti ograničeno, a prodavnice, tržni centri i restorani u blizini Lubjanskog trga zatvoreni.

Uoči neodobrenog protesta u Sankt Peterburgu vlasti su zatvorile Dvorski trg, a na Nevskom bulevaru dežuraju pojačane patrole snga bezbednosti, javio je dopisnik Sputnjika.

Ranije je saopšteno da su neodobreni protesti u znak podrške ruskom blogeru i opozicinaru Alekseju Navaljnom planirani i za ovaj vikend.

U nekoliko gradova Rusije su 23. januara održani neodobreni skupovi koji su se pretvorili u sukobe sa policijom, pritvaranja i pokretanja krivičnih postupaka, uključujući i zbog pretnje masovnim zaražavanjem kovidom 19. Uoči protesta 31. januara Generalno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova podsetili su da prema članu Krivičnog zakona o masovnim neredima učesnicima preti kazna do 15 godina zatvora. Ministarstvo unutrašnjih poslova podsetilo je da je na snazi poseban režim u brojnim subjektima Ruske Federacije zbog pandemije – a njegovo kršenje može podrazumevati administrativnu i krivičnu odgovornost. U policiji su, takođe, poručili da će učiniti sve što je potrebno da se obezbedi javni red na mestima na kojima se održavaju mitinzi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala