Litvanija nominovala Tihanovsku za Nobelovu nagradu za mir

© AP Photo / Johanna GeronBivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Litvanija je nominovala bivšeg predsedničkog kandidata na izborima u Belorusiji Svetlanu Tihanovsku za Nobelovu nagradu za mir.
„Neverovatan trenutak! Hvala predsedniku (Litvanije Gitanasu) Nausedi što je nominovao mene i čitav narod Belorusije za Nobelovu nagradu za mir. Ovo je divan izraz solidarnosti sa Belorusijom i priznanje naše mirne borbe za slobodu, koja je inspirisala čitav svet od avgusta prošle godine“, napisala je Tihanovska na Tviteru.

​Nobelova nagrada za mir dodeljuje se svake godine u Oslu od 1901. godine. Prošle godine je Nobelovu nagradu za mir dobio Svetski program za hranu dobio Ujenjinjenih nacija.  

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije u Belorusiji počeli su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. 

Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. 

Predstavnici beloruske opozicije, koji se nisu slagali sa rezultatima predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za tranzit vlasti. Državno tužilaštvo Belorusije pokrenulo je nakon toga krivični postupak zbog poziva za preuzimanje vlasti. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala