Hitlerov „ljubimac“ zauvek ostaje u Moskvi: Neobična sudbina stvorenja koje je lutalo Berlinom /video/

CC0 / Pixabay / Aligator
Aligator - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aligator Saturn za koga se veruje bio ljubimac Adolfa Hitlera, preživeo je bombardovanje Berlina, a uginuo u ruskoj prestonici prošle godine. Njegovi ostaci su izloženi u Darvinovom muzeju u Moskvi.
Aligator je uginuo u 84. godini na proleće 2020. godine, proživevši 74. godine u Moskovskom zoološkom vrtu. Prema legendi, Saturn je u rusku prestonicu dospeo 1946. godine iz Berlina, čijim ulicama je lutao tri godine nakon što je uništena zgrada sa gmizavcima u Berlinskom zoološkom vrtu tokom Drugog svetskog rata. Aligator je u Berlin dovezen iz Misisipija 1936. godine.

Kružile su glasine da je ovaj aligator bio Hitlerov „ljubimac“ i da je bio deo njegove lične kolekcije, iako nema pouzdanih potvrda za to.

„Danas se ne čini da je moguće da se tačno utvrditi odakle je Saturn došao u Moskvu, jer je dokumentacija zoološkog vrta glavnog grada izgorela“, rekao je zaposleni u Odeljenju za fondove Darvinovog muzeja Dmitrij Miloserdov.

Televizija navodi da je gmizavac je mogao da bude isporučen i iz Berlina i iz Lajpciga, u čiji zoo-vrt su tokom rata evakuisane mnoge životinje iz Berlina.

Prema mišljenju Miloserdova, Saturn je zaista mogao da se spase i da samostalno preživi u gradskim uslovima, jer su aligatori iz Misisipija u stanju da izdrže veoma niske temperature.

Međutim, postavlja se pitanje kako se legendarni aligator, koji je mnogo toga video za života, skrivao tri godine od stanovnika Berlina. Na primer, autor knjiga „Zoološki vrt drugih“ i „Životinje u nacional-socijalizmu“ Jan Monhaupt, u kojima je Saturnova sudbina predstavljena kao legenda, isticao da je bi gladni Berlinci ubili aligatora koji je bežao od bombardovanja 1943. godine.

Misteriozna sudbina je samo dodala aligatoru obožavaoce u zoološkom vrtu u Moskvi.

Kada je Saturn uginuo na proleće 2020. godine od starosti, Darvinovom muzeju u Moskvi je povereno da ovekoveči sećanje na njega. Preparirani aligator će kao eksponat trajno ostati u muzeju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala