Beli Manastir: Policija podnela prijavu zbog tablica sa simbolikom NDH i dodatim ustaškim "U"

© Javno vlasništvoGlavni ulaz u logor III Ciglana - Jasenovac
Glavni ulaz u logor III Ciglana - Jasenovac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zlatko Jožef iz Belog Manastira vozi belu „škodu oktaviju“ koja bi bila uobičajeni automobil da kombinacija brojeva i slova na registracijskoj tablici nije 1004-U. Slovo „U“ na tablicama je crnim izolir-trakama stilizovano karakterističnim crticama na gornjem delu tako da izgleda kao ustaški simbol.

Hrvatski portal „Indeks“ kao pojašnjenje brojki na tablici, navodi da je 10. aprila 1941. osnovana Nezavisna Država Hrvatska, „čiji je simbol baš to ušato U, kakvo Jožef ima na registraciji“.

Vlasnik ustaških tablica: Zašto se u Vukovaru grade spomenici Srbima

Jožef je ispočetka odbijao da razgovara sa novinarima, ali je posle potvrdio da vozi automobil sa spornom registracijom. Na pitanje zašto na automobilu ima ustašku registraciju, odgovorio je da ne daje izjave novinarima „Indeksa“ jer su „navijači pogrešne ekipe“.

Na pitanje šta to tačno znači, uzvratio je kontra-pitanjem:

„Zašto se u Vukovaru grade spomenici Srbima? Ha, zašto?“

Međutim, Jožef je prethodno rekao da je tek nedavno video da mu je „U“ na registraciji pretvoreno u ustaško. Novinarima „Telegrama“ rekao je da ga policajci nisu zaustavili u saobraćaju, nego da su u utorak uslikali njegov automobil na parkingu.

„Kada sam ih video da fotografišu, došao sam do vozila i pitao ih o čemu se radi. Rekli su mi da ima promena na registracijama. Tada sam vidio da su na slovo 'U' zalepljene trake“, rekao je Jožef.

Ali to nije istina. Na njegovom Fejsbuk profilu pronašli su fotografiju automobila koju je objavio u septembru, a na njemu su i tada bile registarske tablice sa ušatim „U“. Jožef je objavio fotografiju automobila 23. septembra 2020. ali ju je uklonio nakon objavljivanja „Indeksovog“ teksta.

Nisam ustaša – registracija je lepa ljubavna priča

Da se ustaško „U“ nije slučajno našlo na registraciji koja, kakve li slučajnosti, ima datum osnivanja kvislinške nacističke države, može se naslutiti i iz Jožefovog Fejsbuk profila.

Jožefu ustaška ikonografija nije nimalo strana jer „uz pregršt ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', tu je i još eksplicitnija ustaška simbolika iz zločinačke NDH“. Jožef je tako prijateljima čestitao Božić uz sliku novina iz doba NDH na kojoj je u prvom planu ustaško znamenje.

© Wikipedia / Unknown Croatian military photographer - Scanned from Ustaška vojnica book„Ja nisam ustaša. Osuđujem većinu toga što se događalo pod tim režimom, kao i pod komunističkim. Protiv toga smo se i digli ’91. godine“
Beli Manastir: Policija podnela prijavu zbog tablica sa simbolikom NDH i dodatim ustaškim U  - Sputnik Srbija
„Ja nisam ustaša. Osuđujem većinu toga što se događalo pod tim režimom, kao i pod komunističkim. Protiv toga smo se i digli ’91. godine“

Uprkos tome, Jožef tvrdi da nije ustaša.

„Ja nisam ustaša. Osuđujem većinu toga što se događalo pod tim režimom, kao i pod komunističkim. Protiv toga smo se i digli ’91. godine. Ni po godinama nisam mogao biti ustaša. Registracije su takve jer sam 10. aprila upoznao svoju suprugu, s kojom imam troje odrasle dece, a slovo U označava upoznavanje. Zašto o tome ne napišete jednu lepu ljubavnu priču? Tako napišite: nisam ustaša“, rekao je Jožef Telegramu.

Ustaško „U“ – provokacija srpskih ekstremista

Dodao je da je registarske tablice dobio bez ikakvih problema.

„Niko ništa ne pita. Tablice su regularno došle, samo je ovu izmenu neko napravio“, rekao je Jožef.

„Policajci su me pitali ko je to učinio. Rekao sam kako pretpostavljam da su to napravili srpski ekstremisti koji se još uvek kreću po Baranji. Smesta sam to skinuo, s tim nije bilo problema“, rekao je Telegramu i dodao kako su ga policajci prijavili usprkos tome što je uklonio dodatke s registracije.

Zoran Kon, portparol Policijske uprave osječko-baranjske, pod koju spada Beli Manastir, „Indeksu“ je potvrdio da su u slučaju ustaške registracije podignute dve prijave.

Policija je Jožefa prijavila zbog „nošenja ili isticanja simbola, tekstova, slika i crteža te remećenja javnog reda i mira jer je na svoju 'škodu oktaviju' stavio naručene tablice (BM-1004-U) na koje je naknadno zalepio izolir-traku i pretvorio obično U u ustaško“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala