Bajdenov „zeleni kurs“ ne sluti na dobro proizvođačima nafte iz škriljaca

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEPredsednik SAD Džozef Bajden
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proteklu godinu obeležio je talas akvizicija i bankrota američkih kompanija nafte dobijene iz škriljaca. Novi predsednik je u stanju da taj sektor dovede do stvarnog kolapsa. Džo Bajden je obećao da će ovu industriju ostaviti bez finansiranja, jer se bušenje škriljaca ne uklapa u njegov „zeleni kurs“.

Posledice takve odluke mogle bi da budu masovno smanjenje radnih mesta, kolaps proizvodnje nafte i gubitak energetske nezavisnosti, koju proizvođači nafte iz škriljaca traže već deset godina.

Godine 2020. gotovo 150 proizvođača nafte iz škriljaca je bankrotiralo u Sjedinjenim Državama. Količina opreme za bušenje neprekidno se smanjivala, kompanije su obustavljale svoje radove. Većina igrača nije uspela da prebrodi pandemiju virusa korona. Potražnja za energetskim resursima se značajno smanjila, a cene nafte su opale. 

Problemi proizvođača nafte iz škriljaca

Pre svega nastradali su oni koji su imali probleme i pre kovida: zadužili su se u uslovima neviđenog nedostatka investicija. Od 2018. godine Vol strit je izgubila interesovanje za ovu industriju, odlučivši da u ovom sektoru praktično nema dobiti, većina projekata je vrlo neisplativa.

A prošle godine, prema procenama Međunarodne agencije za energetiku, investicije u proizvodnju nafte iz škriljaca opale su za više od polovine — na 45 milijardi dolara.

Jeftina nafta mnogima nije ostavljala šanse za opstanak. Sada se situacija malo popravila. Prema procenama američke Uprave za energetske informacije (EIA), prosečna cena nafte tipa Brent 2021. godine neće preći 45,62 dolara, a zapadno-teksaške nafte tipa VTI — 43,31. Proizvođačima nafte iz škriljaca je potrebno najmanje 50. Prema prognozi KPMG-a, 250 kompanija će bankrotirati do kraja godine.

Nisu pretrpeli gubitke samo mali igrači, već i gigantske kompanije. Tu spadaju Whiting Petroleum i California Resources, pionir u oblasti nafte iz škriljaca  Chesapeake Energy, najveći proizvođač nafte iz škriljaca Extraction Oil & Gas, kompanija dobavljač Hornbeck Offshore Services.

Bankrote prati talas akvizacija. Krajem godine dogodile su se dve velike akvizicije u ukupnom iznosu od 17 milijardi dolara: Pioneer Natural Resources je preuzeo Parsley Energy zajedno sa dugom od milijardi dolara, a Sonoco Phillips je preuzeo Concho Resources koja je izgubila više od polovine vrednosti i jedva se držala na površini.

Međutim, stručnjaci su upozoravali: spajanjem i preuzimanjem neće se povećati proizvodnja. Za industriju je ovo samo način preživljavanja.

Rekordni kolaps

Prema prognozi EIA (deo Ministarstva energetike), proizvodnja nafte iz škriljaca opašće sa sadašnjih 11,3 miliona barela dnevno (što je već 2,5 miliona manje od cifre pre krize) na 7,5 miliona. Smanjenje proizvodnje se očekuje u šest od sedam najproduktivnijih basena nafte iz škriljaca, u kojima je koncentrisana nafta koja se teško može izvući.

© AP Photo / Eric GayIndustrija nafte iz škriljaca neće se moći vratiti na nivo pre krize još dve do tri godine.
Bajdenov „zeleni kurs“ ne sluti na dobro proizvođačima nafte iz škriljaca - Sputnik Srbija
Industrija nafte iz škriljaca neće se moći vratiti na nivo pre krize još dve do tri godine.

Prema januarskim procenama agencije Fitch, industrija nafte iz škriljaca neće se moći vratiti na nivo pre krize još dve do tri godine — proizvođači se brinu o optimizaciji troškova i povraćaju investicija, umesto o povećanju proizvodnje.

Istovremeno analitičari ističu da je Bajden u stanju da konačno sahrani sve nade na oporavak. Iako je svetsko liderstvo SAD u proizvodnji nafte zasluga proizvođača nafte iz škriljaca.

Šta planira Bajden

Novi predsednik je pristalica zelenog kursa. Bajden planira da znatno smanji finansiranje kompanija koje proizvode naftu iz škriljaca, jer namerava da postigne „nultu emisiju“ u atmosferu do 2050. godine.

Prema predizbornom programu demokrata, vlada neće izdavati licence za upotrebu tehnologije hidrauličkog frakturiranja na teritoriji javnog zemljišta. Ovo je vrlo ozbiljno: gotovo 13 odsto prirodnog gasa proizvodi se na saveznim teritorijama. Po mišljenju eksperata S&P Global Platts, takvom brzinom do kraja 2024. godine proizvodnja nafte i gasa u Sjedinjenim Državama će opasti do dva miliona barela dnevno.

Bajden uverava da on nije protiv same tehnologije, ali da se ne slaže sa njenim subvenciionisanjem. Međutim, ekološki čisti sistem električne energije će smanjiti potražnju za fosilnim gorivima, a veći troškovi neće doneti profit proizvođačima.

Još jedna posledica je masovno smanjenje broja radnih mesta. Pre krize, oko deset miliona ljudi je bilo zaposleno u naftnoj i gasnoj industriji, a zbog pandemije i zatvaranja bušotina otpušteno je oko sto hiljada.

„Razmislite o razornom efektu koji će ovo imati na našu ekonomiju. Razmislite o tome kako izgleda kada ponovo upadnete u energetsku zavisnost“, upozoravao je još u aprilu predsednik gasne kompanije CNX Resources Corporation Nik Delulis.

Ali ga nisu poslušali. Izgleda Bajden pokušava da prekine „deceniju škriljaca“, kada su SAD postigle energetsku nezavisnost i status neto izvoznika, preplavivši svetsko tržište naftom iz škriljaca, prenosi RIA novosti.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala