Američka ambasada pozvala Rusiju da poštuje medijske slobode i ljudska prava

© Sputnik / Ramilj Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Amerike u Moskvi
Ambasada Amerike u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington, komentarišući privođenja na protestima u Moskvi, pozvao je Moskvu da poštuje međunarodne obaveze, izjavila je portparolka američke ambasade u Rusiji Rebeka Ros.
„Ruske vlasti su privele aktiviste i novinare, a takođe blokirale centar Moskve uoči planiranih akcija u znak podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom. Saopšteno je o stotinama demonstranata koji su danas zadržani. Pozivamo Rusku Federaciju da poštuje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava“, navedeno je u saopštenju portparolke.

Američka diplomatska misija je na svom Tviter-nalogu takođe pozvala ruske vlasti da „poštuju slobodu medija“ u svetlu saopštenja o „privođenjima novinara uprkos činjenici da su nosili specijalne prsluke i da su očigledno bili na dužnosti“.

S tim u vezi, rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da zahteva da američki Stejt department i američka ambasada u Moskvi prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Rusije.

Ombudsman glavnog grada Rusije saopštio je ranije da je u nedelju na neodobrenim protestima pristalica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u Moskvi privedeno oko 120 osoba.

U nekoliko gradova Rusije su 23. januara održani neodobreni skupovi koji su se pretvorili u sukobe sa policijom, pritvaranja i pokretanja krivičnih postupaka, uključujući i zbog pretnje masovnim zaražavanjem kovidom 19. Uoči protesta 31. januara Generalno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova podsetili su da prema članu Krivičnog zakona o masovnim neredima učesnicima preti kazna do 15 godina zatvora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala