Uništavanje fudbala u kolevci fudbala

© REUTERS / MICHAEL REGANVBA Mančester siti
VBA Mančester siti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šta se to dešava u Engleskoj, koja je kolevka i zemlja fudbala? Na Ostrvu trenutno vlada haos, ma pravi cirkus sa sudijama i VAR tehnologijom. Za Premijer ligu je čak i Superliga trenutno stvarno super Liga.

U poslednjih nedelju dana u Premijer ligi su Mančester sitiju, u najmanju ruku, priznata dva bizarna, praktično neregularna gola. No, krenimo redom.

Prva sporna situacija dogodila se 20. januara protiv Aston Vile gde su "građani" kasnim golovima Bernarda Silve u 79. i Gindogana slomili otpor kluba iz Birmingema i slavili pobedu rezultatom 2:0.

Sporan je bio vodeći gol omalenog Portugalca, a Engleska i fudbalski svet ostali su u čudu jer pogodak nije poništen.

Bernardo Silva dobio je loptu od Rodrija, koji je bio u dubokom ofsajdu, bar 15 metara iza poslednje linije Vile. Aktivirao se iz ofsajda, ukrao loptu defanzivcu Mingsu, zatim je uposlio Silvu, a on je rezantnim udarcem pogodio malu mrežu Martinezovog gola.

Na društvenim mrežama se ekspresno povela žestoka rasprava na temu da li je gol regularan, a u pravilima piše da fudbaler koji se nalazi u takozvanom pasivnom ofsajdu aktivira ofsajd u onom trenutku kada pokuša da oduzme loptu protivničkom igraču.

Pitanje je da li je Rodri na nedozvoljen način iskoristio svoju poziciju i tako obezbedio sebi i svom klubu ogromnu prednost.

Trener Aston Vile Din Smit s pravom je bio besan na konferenciji za medije.

Prethodno je isključen zbog burne reakcije usmerene ka glavnom sudiji Džonatanu Mosu i njegovim saradnicima.

„I dalje ne razumemo pravilo o kome se priča. Ovo je farsa od odluke. Nikada nisam video da se prizna ovakav ovakav gol. To treba pogledati i analizirati. Mislim da niko na stadionu nije mislio da će gol biti priznat. Očekivao sam da će arbitar otići i konsultovati se sa VAR. Video sam situaciju i video sam da sudija pokazuje na centar, pa sam ih pitao da li su za Božić dobili lopte za žongliranje“, pojasnio je svoje isključenje Din Smit.

Menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola takođe je priznao da bi on bio razočaran da je njegov tim tako prošao.

„Nisam video akciju, ali sam video da se žale. Postoji VAR koji je analizirao situaciju. Da li bih bio nesrećan da je takav gol priznat njima? Bih“, poručio je Katalonac.

Fernando Tores - Sputnik Srbija
Vidićeva „noćna mora“ je promenila izgled i „puca“ od mišića

Nije se još slegla prašina od pomenutog cirkusa, a usledio je novi. Možda još bizarniji momenat. I ponovo u centru pažnje Mančester siti.

„Građani“ su ovoga puta demolirali Vest Vromvič Albion, za koji igra bivši kapiten Srbije, Branislav Ivanović, rezultatom 5:0, a sporan je bio drugi pogodak.

​Činilo se da je Bernardo Silva bio u ofsajdu posle jedne duge lopte, posle koje je krenuo napred i kasnije asistirao Žoau Kanselu za gol.

Linijski sudija Šon Masi-Elis, koja inače važi za jednog od najboljih u svom poslu, je sa pet sekundi zakašnjenja podigla zastavicu, dok je glavni sudija u prvom trenutku nije poslušao. Učinio je to kada je postignut pogodak.

​Fudbaleri VBA su stali, a Silva je dodao Kanselu koji je levom nogom sa ivice kaznenog prostora pogodio mrežu rivala.

Konsultovan je VAR i ispostavilo se da Portugalac Silva nije bio u ofsajdu, te da je gol Kansela regularan.

Međutim, pravila fudbala kažu da se igra ne prekida sve dok se ne oglasi glavni sudija i on(a) ne zaustave igru.

Sada je konkretno bio slučaj da glavni arbitar nije poslušao linijskog i pustio je igru. Nakon toga desila se bizarna situacija, s obzirom na to da je Mančester siti duplirao prednost dok se rival nije branio, mislivši da je Silva bio u ofsajdu.

Ipak, VAR tehnologija je pokazala drugačije i gol je priznat.

„Gledajući šta se danas dogodilo, ja sam uznemiren. Slušajte, svi mi pravimo greške. Ona je pogrešila jer je pet sekundi kasnije podigla zastavicu. Ali, ne možete mi reći da nije prirodno da stanete ukoliko je podignuta zastavica. Napravila je jednu grešku, dok smo mi kao ekipa napravili mnogo više“, rekao je posle ubedljivog poraza Sem Olerdajs, menadžer VBA.

Prosto je neverovatno da se ovakve stvari dogode u razmaku od sedam dana u Engleskoj - kolevci fudbala, koja slovi za najbolju ligu na svetu.

► Zvezda se blindirala za Milan

Srbija na novom početku sa selektorom kojeg ni fijasko nije oterao s klupe

► Ne valja vam posao

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala