Rusija: Brisel skrenuo na „klizav put“ sankcija protiv Moskve

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško
Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija je skrenula na „klizav put“ uvodeći takozvane horizontalne mehanizme sankcija koji stvaraju neizvesnost kada je reč o odnosima sa Rusijom, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

On je istakao da bi o sudbini svih tih sankcija, kada je reč o Rusiji, trebalo da odlučuje sam Brisel.

„Ono što nas brine je to što je EU počela da veoma žustro da stvara takozvane horizontalne mehanizme sankcija – po pitanju hemijskog oružja, ljudskim pravima, sajber prostoru. To znači da se stvara okvir da na zakonodavni način Brisel momentalno kažnjava one za koje smatra da su odgovorni. To mogu biti fizička lica, ali i pravna – kompanije ili institucije“, istakao je on.

Gruško je ocenio da je to „klizav put koji ne vodi nikuda“ jer stvara izuzetno veliku neizvesnost u odnosima Moskve i Brisela.

Takođe je naveo i da je taj problem prisutan ne samo u odnosima Rusije i EU, već i u celokupnoj svetskoj trgovini.

„Upravo zato Rusija u odnosima sa EU pokušava sistematski da se bori protiv takvih odluka jer nisu u skladu sa normama Svetske trgovinske organizacije, stvaraju prepreke zarad ostvarivanja ekonomskih odnosa“, kazao je on.

Gruško je podsetio da je uprkos tome EU i dalje vodeći ekonomski partner Rusije, kao i da je prošle godine trgovina sa zemljama Unije zauzela 38 odsto ukupnog ruskog spoljnotrgovinskog kolača.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala