Rus koji je sačuvao heroizam Srba u tri rata /foto/

© Wikipedia / Samson Černov/Javno vlasništvoSrpski vojnik Dragutin Matić poznat kao Oko sokolovo
Srpski vojnik Dragutin Matić poznat kao Oko sokolovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Samson Černov bio je ratni fotograf, snimatelj i slikar ruskog porekla koji je svojim fotografijama sačuvao heroizam Srba u tri rata, dva Balkanska i Prvom svetskom ratu.

Černov je u Srbiju stigao 1912. godine kao dopisnik ruskih novina „Novoje vremja” i „Ruskoje slovo”, objavljeno je na Fejsbuk stranici „Meet the Serbs“.

Imao je ugovor i sa francuskim izdavačima, pa su njegove fotografije iz perioda Prvog balkanskog rata objavljene u listu „Ilustrasion“ (L'Illustration). Nastavio je sa radom i za vreme Drugog balkanskog rata. Tokom 1913. snimio je dva kratka filma, „Jedrene posle zauzeća“ i „Bitka na Bregalnici“, a u avgustu 1913. priredio je izložbu sa 400-500 fotografija iz perioda balkanskih ratova u Oficirskom domu u Beogradu.

U septembru 1914. vrhovna komanda srpske vojske priključila ga je filmskoj ekipi Đoke M. Bogdanovića, vlasnika bioskopa „Kasina”. Ekipa je snimala dešavanja na frontu prema reci Savi, grad Šabac u ruševinama, prelazak srpske vojske preko Save, dejstva u Sremu i razaranje Beograda.

© Wikipedia / Samson Černov/Javno vlasništvoFotografija Samsona Černova koja prikazuje srpskog vojnika na Kalemegdanu tokom Prvog svetskog rata
Rus koji je sačuvao heroizam Srba u tri rata /foto/ - Sputnik Srbija
Fotografija Samsona Černova koja prikazuje srpskog vojnika na Kalemegdanu tokom Prvog svetskog rata

On se i u tom periodu bavio fotografijom i učestvovao je u povlačenju srpske vojske preko Albanije.

Samson Černov je autor i čuvene fotografije srpskog vojnika „Oko sokolovo“ na kojoj je prikazan Dragutin Matić i koja je postala planetarno poznata.

Po dolasku na Krf, predsednik srpske vlade, Nikola Pašić, odlučio je da ga pošalje u Evropu. U Londonu je 5. juna 1916. u Galeriji Kraljevskog instituta otvorena izložba fotografija i akvarela „Srbi, decembra 1915“ s motivima iz ratova 1912-1915, a izložbu je otvorio ruski knez Mihail Mihailovič Romanov.

© Wikipedia / Samson Černov/Javno vlasništvoFotografija Samsona Černova koja prikazuje srpske vojnike na Krfu 1916. godine
Rus koji je sačuvao heroizam Srba u tri rata /foto/ - Sputnik Srbija
Fotografija Samsona Černova koja prikazuje srpske vojnike na Krfu 1916. godine

Izložbi su prisustvovali Nikola Pašić, ambasadori svih savezničkih država i oko 600 drugih zvanica, a sam Černov je tom prilikom govorio o borbama srpskog naroda protiv Turaka i kasnije protiv Austrijanaca i Nemaca.

© Wikipedia / Muzej PTT/Javno vlasništvoSamson Černov, fotograf ruskog porekla koji je beležio borbu Srpske vojske tokom balkanskih i Prvog svetskog rata
Rus koji je sačuvao heroizam Srba u tri rata /foto/ - Sputnik Srbija
Samson Černov, fotograf ruskog porekla koji je beležio borbu Srpske vojske tokom balkanskih i Prvog svetskog rata

Černov je i posle Velikog rata svojim radovima prikazivao borbu Srba, pa je tako organizovana i izložba njegovih fotografija u SAD, o čemu je izveštavao i „Njujork tajms“.

Černov je i u Parizu o istoj temi održao seriju predavanja.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala