Kakve prednosti Rusiji donosi serijska proizvodnja avio-bombi nove generacije

© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaSamoletы-perehvatčiki Su-27
Samoletы-perehvatčiki Su-27  - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Rusiji je započeta serijska proizvodnja avio-bombe sa navođenjem (serija KAB), kalibra 250, 500 i 1500 kilograma, saopštio je generalni direktor korporacije „Taktičko raketno naoružanje“ (KTRN) Boris Obnosov. Prema njegovim rečima, zaključeni su dugoročni ugovori za njihovu isporuku borbenim jedinicama Oružanih snaga RF.

Obnosov je takođe saopštio o testiranjima perspektivne bombe KAB-250LG-E sa laserskom glavom za navođenje za lovce pete generacije Su-57. Eksperti ističu da takvo oružje donosi brojne prednosti jer može da se lansira van zone PVO potencijalnog neprijatelja, što omogućava bezbednost aviona i života pilota.

Prema rečima direktora KTRN-a, kompanija je prvenstveno usmerena na rešavanje problema svog glavnog kupca — Ministarstva odbrane Rusije. Obnosov je takođe prokomentarisao ispitivanja perspektivne bombe KAB-250LG-E sa laserskom glavom za samonavođenje i rasprskavajućom-eksplozivnom bojevom glavom za lovca pete generacije Su-57. 

„Ispitivanja aviona Su-57 sa avio-bombama, koje je razvilo državno naučno-proizvodno preduzeće ’Region‘, sprovode se u skladu sa odobrenim programom, uključujući i navedene proizvode. Njihov uspeh potvrđuje i činjenica da je rusko Ministarstvo odbrane kupilo serijsku partiju aviona Su-57. U završnoj fazi testiranja su i nove bombe KAB kalibra 500 i 1500 kilograma sa televizijskom glavom za navođenje“, rekao je generalni direktor kompanije. 

Prednost avio-bombi nove generacije

Avio-bombe sa navođenjem spadaju u klasu visokopreciznog oružja, jer su opremljene sistemima za navođenje i kontrolom aerodinamičnih površina. Boris Obnosov je u intervjuu za „Vojno-industrijski kurir“ istakao da se nova generacija takvih bombi lansira van zone delovanja sistema PVO potencijalnog neprijatelja. 

„Pogrešno je misliti da se sve KAB koriste sa male udaljenosti, čime se nosač izlaže napadu sistema PVO. To je bio slučaj 1980-ih godina. Te bombe su imale ograničeno vreme rada turbogeneratorskog izvora električnog napajanja, što je uzrokovalo ograničenja u maksimalnoj visini lansiranja i, shodno tome, dometu upotrebe. Danas treća generacija ovih avio-bombi ima povećan domet i lansira se izvan područja delovanja sistema PVO“, rekao je direktor KTRN-a. 

Avioni-nosači mogu da lansiraju takve bombe van neprijateljske zone PVO, zahvaljujući podešavanjima navođenja i kursa. Istovremeno, KAB bombe takođe mogu biti opremljene motorom kako bi se postigao veći domet u planiranju. 

Takve bombe imaju moćne bojeve glave avio-bombe sa visokom preciznošću vođenih raketa klase „vazduh-zemlja“ (kružno verovatno odstupanje je 3-10 metara).

Takve bombe omogućavaju pilotima da izvrše prilično precizne udare na neprijatelja sa velike udaljenosti, istovremeno ne rizikujući da ih unište protivavionski raketni sistemi, istakao je za RT vojni stručnjak Jurij Knutov. 

„Glavna prednost ove municije je što zahvaljujući njima letelica ne ulazi u zonu delovanja sistema PVO. Dakle, avion ne može biti pogođen, ali će on pogoditi protivvazdušni raketni sistem. Pored toga, rakete se sa visokom preciznošću navode na određeni cilj i uništavaju ga“, istakao je ekspert. 

Razarajuća sila

Avio-bomba sa laserskom glavom za samonavođenje KAB-250LG-E za lovce Su-57, predstavljena je na aero-mitingu MAKS-2019. Namenjena je za uništavanje ranjive vojne tehnike, železničkih čvorova, skladišta i radne snage. Municija se koristi pojedinačno i istovremenim ispaljivanjem iz frontalnih aviona. 

Masa bombe je 256 kilograma, dužina 3,2 metara, prečnik 0,25 metara, težina rasprskavajuće-eksplozivne bojeve glave 165 kg. Preciznost municije je dvostruko veća od težih pandana. Korišćenje KAB-250LG zahteva spuštanje na visinu od 1 do 10 kilometara. 

Sledeće po snazi su bombe KAB-500KR sa televizijskim sistemom za navođenje i KAB 500S-E koje su opremljene satelitskim sistemom za navođenje. Njihova masa je veća od 500 kg, a mogu se koristiti na frontalnima avionima poput Su-27, Su-30, Su-34, Su-24M, MiG-29.

Za uništavanje nepokretnih ciljeva na vodi i kopnu, kao što su železnički i magistralni mostovi, vojno-industrijski objekti, skladišta municije, brodovi i transportna plovila, namenjene su bombe KAB-1500LG-F-E težine oko 1,5 tona. 

Boris Obnosov je takođe pomenuo završetak ispitivanja novih navođenih bombi kalibra 500 i 1500 kilograma. One su takođe predstavljene javnosti na aero-mitingu MAKS-2019 u Žukovskom kod Moskve. 

UPAB-1500B je namenjena za uništavanje utvrđenih ciljeva na vodi i kopnu. Masa municije je 1525 kilograma, dužina 5 metara, prečnik 0,4 metara, težina bojeve glave 1010 kilograma. Bomba se može lansirati sa visine do 15 kilometara i preći udaljenost do cilja od 50 kilometara. Odstupanje od cilja ne prelazi 10 m.

UPAB-500B je manja verzija koja se koristi za uništavanje neprijateljskog naoružanja i vojne tehnike, kao i vojne infrastrukture. Masa municije je 505 kilograma, dužina 2,8 metara, prečnik 0,35 metara, težina bojeve glave 390 kilograma. 

Bomba se može lansirati sa visine do 14 kilometara. Maksimalni domet UPAB-500B je 40 kilometara, odstupanje od cilja nije veće od 10 metara. Let oružja se koriguje pomoću krila na sredini korpusa i repnog dela. 

Treba istaći da se u Rusiji bombe sa navođenjem ne razvijaju samo za frontalne avione, već i manje verzije za upotrebu na bespilotnim aparatima. Na primer, u kalendaru za 2021. godinu Ministarstvo odbrane je demonstriralo izviđački, udarni bespilotni aparat „Orion“ sa bombama sa navođenjem KAB-20 težine 21 kilogram. Municija je opremljena rasprskavajućom-eksplozivnom bojevom glavom, satelitskim ili laserskim sistemima za navođenje. Oni mogu uništiti pešadiju i laka oklopna vozila. 

Bombe sa navođenjem i na dronovima

Na međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2020“, „Orion“ je predstavljen sa navođenom bombom UPAB-50 i malom bombom KAB-50. 

Izbor sredstava za dostavljanje novih navođenih bombi je relativno velik, istakao je Jurij Knutov za RT. 

„Na primer, takve bombe mogu da nose jurišni avioni Su-25, frontalni bombarderi Su-24, Su-34, a uskoro će to moći i udarni dronovi“, pojasnio je analitičar. 

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov je za RT istakao da oružje za planiranje, za razliku od avio-bombi slobodnog pada, prelazi veću udaljenost do cilja. 

„Ova vrsta municije je opremljena posebnim sistemima za upravljanje, kao i sistemima koji koriguju navođenje na cilj, tako da se let do cilja može izvoditi i pod kontrolom operatora i samostalno, ako su koordinate cilja poznate. Takva municija se koristi u onim fazama borbenom sukoba gde, na primer, postoji moćna organizacija sistema PVO. Zahvaljujući njima, letelice i avioni ostaju živi i zdravi, jer nije potrebno ulaziti u neprijateljski vazdušni prostor da bi lansirali bombu“, istakao je ekspert. 

Istovremeno, konvencionalna municija slobodnog pada neće biti isključena, jer je municija sa planiranjem i dalje skuplja u proizvodnji, dodao je Aleksej Leonkov.

„Ovo je dodatna vrsta naoružanja koja će proširiti arsenal lovaca-bombardera i bombardera“, zaključio je ekspert. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala