Američki ambasador: Nema potrebe za resetovanjem odnosa i nećemo oslabiti sankcije Rusiji

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDžon Salivan
Džon Salivan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan izjavio je da ne postoji potreba da se američko-ruski odnosi resetuju, Vašington je oduvek smatrao da je sa Moskvom potrebno voditi dijalog uprkos nesuglasicama.

On je podsetio na nedavni telefonski razgovor predsednika SAD i Rusije Džoa Bajdena i Vladimira Putina ocenivši da je reč o „važnom događaju“.

„Mi smo oduvek smatrali da je sa Rusijom potrebno voditi dijalog, kao i što je ranije bio slučaj sa SSSR. Naši diplomatski odnosi traju preko 200 godina, još od kada je Ruska Imperija priznala SAD, u to vreme još uvek mladu državu. Budući da se radi o zemlji velike važnosti, mi smo dužni da podržavamo dijalog i to nastavljamo da činimo“, rekao je on.

Nećemo oslabiti sankcije

Salivan je gostujući na ruskoj televiziji „Dožd“ rekao i da Amerika neće oslabiti sankcije protiv Rusije koje su uvedene zbog situacije sa Krimom i Donbasom.

„Sedam godina ulažemo napore kako bismo rešili to pitanje i nastavićemo to da radimo. Nećemo oslabiti sankcije, ni mi, ni naši partneri i saveznici. Od toga nema bežanja“, rekao je američki ambasador.

Takođe je rekao i da je uveren da su saveznici i partneri Amerike – vlada Nemačke i Francuske, kancelarka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron – u potpunosti privrženi tom stavu.

„U poslednjih šest – sedam godina nismo uspeli da ostvarimo neki značajniji uspeh po tom pitanju, ali to nas ne oslobađa od obaveze da nastavimo da radimo kako bismo realizovali svoje ciljeve“, dodao je.

Salivan je rekao i da je neophodno pronaći rešenje koje bi bilo pravedno za Ukrajinu i ukrajinski narod ne celoj teritoriji zemlje, da stoga Vašington ostaje pri stavu da je Minski sporazum jedini način da se problem reši.

Ne mešamo sa u unutrašnju politiku Rusije

Salivan je ponovo opravdao objave američke ambasade o protestima u ruskim gradovima brigom o bezbednosti Amerikanaca, uprkos tome što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije pozvalo Salivana i izrazilo mu oštar protest zbog tih objava.

Prema rečima američkog ambasador,a „on je dužan da osigurava bezbednosti američkih državljana u Rusiji“.

„Ukoliko mi je poznato (a mnogo puta smo tako postupali od kad sam ambasador) da su planirane demonstracije – nevažno da li provladine, kao što su protesti (stranke) 'Jedinstvena Rusija', ili opozicione – naš stav je uvek da američki državljani ne treba tamo da idu, jer uvek postoji mogućnost da se demonstracija od mirnog okupljanja pretvore u nemire, odnosno mogući su slučajevi nasilja. Upravo zbog toga smo onako postupili u subotu. Zbog toga treba da upozoravamo ljude, mi smo dužni da ih upozorimo kako tamo ne bi išli. Upravo to smo i učinili. Nikome nismo slali nikakve poruke. Nismo davali instrukcije, mi smo informisali američke državljane kako ne bi išli na taj protest i kako bi ostali na sigurnom“, objasnio je Salivan.

Takođe je dodao da „ambasada Rusije u Vašingtonu isto tako postupa kada se održavaju demonstracije u SAD“, istakavši da je to „uobičajena diplomatska praksa“. Salivan je izrazio žaljenje zbog toga što je „saradnici Ministarstva spoljnih poslova koriste za kritikovanje američke strane“.

„Trudimo se da budemo učtivi gosti i da se držimo podalje od problema“, naglasio je američki ambasador.

Takođe je rekao i da se Amerika ne meša u unutrašnju politiku Rusije i da ne favorizuje ni jednu konkretnu političku partiju ili čoveka.

Salivan je ocenio da je njegov glavni zadatak kao ambasadora da zaštiti Amerikance koji žive na teritoriji Ruske Federacije, kao i taj da „Moskva ispunjava sve svoje obaveze u skladu sa međunarodnim sporazumima“.

„Nikada neću dozvoliti sebi da kažem nijednom građaninu Rusije, da ne govorimo o celom narodu, kog lidera da podržava. To nije moj posao. Ne mešam se, mi se ne mešamo u unutrašnje političke rasprave u Rusiji, to je stvar Rusa. Tako i mi, Amerikanci, smatramo da se naša demokratija realizuje kao rezultat diskusija među Amerikancima, uz postojanje mišljenja koja dolaze spolja. Svi težimo ka tome da izrazimo podršku i poštovanje prema demokratiji u Rusiji. To nije isto što i biranje i podržavanje konkretnog čoveka“, rekao je ambasador.

On je naglasio da je pristalica demokratije.

„Mi smo pristalice ljudskih prava. Nismo pristalice konkretnog kandidata konkretne stranke ili konkretnog čoveka“, istakao je američki ambasador.

Upitan da li se sastajao sa opozicionarom Aleksejem Navaljnim, Salivan je rekao da nije.

Podsetimo, na sajtu ambasade SAD u Ruskoj Federaciji 22. januara pojavio se spisak mesta okupljanja nedozvoljenih protesta pristalica opozicionara Alekseja Navaljnog u Rusiji. Nakon toga je rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu predstavniku ambasade Sjedinjenih Država zbog širenja lažnih informacija o protestima u Rusiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala