Varnice na relaciji London-Peking: Potez Velike Britanije šalje stanovnike Hongkonga na put

© Depositphotos.com / ThinglassPasoš Velike Britanije
Pasoš Velike Britanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Očekuje se da će oko 300.000 ljudi useliti u Veliku Britaniju davanjem počasnih viza građanima Hongkonga. Britanski premijer Boris Džonson kaže da je ponuda počasnih viza znak „duboke istorijske i prijateljske veze sa narodom Hongkonga“.

Milionima stanovnika Hongkonga u nedelju će biti ponuđeno državljanstvo Velike Britanije istorijskim potezom najavljenim nakon kineskog Zakona o nacionalnoj bezbednosti koji je prošle godine nametnut Hongkongu.

Britanska vlada predviđa da će se tokom narednih pet godina prijaviti oko 300.000 od 2,9 miliona stanovnika Hongkonga sa britanskim nacionalnim (prekomorskim) statusom (BNO) i oko 2,3 miliona izdržavanih koji mogu da se prijave.

Produženje statusa će omogućiti nosiocima BNO da postanu punopravni britanski državljani tokom šest godina.

Džonson neizmerno ponosan: Delimo dragocene vrednosti

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da je „neizmerno ponosan što su omogućili građanima Hongkona sa statusom BNO „da žive, rade i da se nastane u našoj zemlji“.

„Odali smo počast našim dubokim istorijskim i prijateljskim vezama sa narodom Hongkonga i zauzeli smo se za slobodu i autonomiju, što su dragocene vrednosti i u Velikoj Britaniji i u Hongkongu“, naglasio je Džonson.

Ministar unutrašnjih poslova Priti Patel je dodao da će se „Britanija uvek zalagati za ono što je ispravno“ i ispunjavati svoje obaveze, piše „Indipendent.

„Nova viza ispunjava naša obećanja građanima Hongkonga, poštujući naš snažni istorijski odnos i podržavajući njihove slobode. Radujem se dobrodošlici ljudima koji žele da 'puste korene' i grade novi život sa svojom porodicom u Velikoj Britaniji“, rekao je Patel.

Kina ne priznaje pasoš

Zvanični Peking saopštio je da od nedelje pasoši BNO više neće biti priznati kao putni dokument ili za bilo koji oblik identifikacije u Kini.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian rekao je novinarima da je Peking zadržao pravo da preduzme dalje mere protiv Britanije, istovremeno najavljujući da Kina više neće priznavati pasoš BNO, koji u Hong Kongu ima više od 450.000 ljudi.

„Od 31. januara Kina više neće priznavati takozvani BNO pasoš kao putnu ispravu i dokaz o identitetu i zadržava pravo da preduzme dalje mere“, rekao je portparol.

Ocenio je da je reč o „britanskom mešanju u unutrašnje stvari Pekingai dodao da Velika Britanija mora da shvati da je Hong Kong deo Kine već 24 godine, prenosi RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala