Srbija na novom početku sa selektorom kojeg ni fijasko nije oterao s klupe

© Foto : FSS/promoIlija Stolica
Ilija Stolica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mlada fudbalska reprezentacija Srbije nadmetaće se u kvalifikacionoj grupi H za Evropsko prvenstvo 2023. godine, a ono što je neverovatno, je da će je kao selektor predvoditi Ilija Stolica. Stručnjak koji je vodio reprezentaciju Superlige Srbije na američkoj turneji, doživeo je fijasko u prethodnim kvalifikacijama, ali je na kraju nagrađen za to.

Da je Srbija zemlja čuda, to je odavno poznato, ali da neko bude nagrađen za neuspeh, to baš nije uobičajen slučaj. Upravo to je slučaj sa Ilijom Stolicom, koji nije najuren s klupe mlade reprezentacije, posle, verovatno najgorih kvalifikacija „orlića" u ovom veku, već je dobio novi ugovor.

Reprezentacija za igrače uzrasta do 21 godinu, koja je za razliku od „A" tima, sinonim za uspeh(e) propisno se obrukala pod trenerskom palicom Nenada Milovanovića (smenjen posle dva uvodna meča) i Ilije Stolice.

„Orlići" su kvalifikacioni ciklus za Evropsko prvenstvo okončali remijem u gostima protiv Estonije, bez pogodaka, za mizernih 12 bodova iz čak 10 utakmica, na nedopustivoj četvrtoj poziciji.

Svega tri pobede imali su učenici Ilije Stolice, uz isto toliko remija i četiri poraza. Ipak, takav epilog nije bio dovoljan da se smeni nekadanjši trener  Voždovca i Vojvodine, već je „nagrađen" novim ugovorom.

„Nismo hteli da menjamo selektora posle nešto više od godinu dana. Cilj je odlazak na kontinentalnu smotru i stvaranje igrača za A reprezentaciju, kao što smo uspeli sa Dušanom Vlahovićem i Strahinjom Pavlovićem. Radićemo i na daljem angažovanju dece iz dijaspore", izjavio je krajem prošle godine Goran Grkinić koordinator mladih selekcija FSS u razgovoru za Žurnal.

Prosto je neverovatno kako „orlići" predvođeni kapitenom Lukom Adžićem, uz uzdanicu Crvene zvezde Njegoša Petrovića, Veljka Birmančevića, nisu uspeli da ostvare zapaženiji rezultat u grupi sa Rusima, Poljacima, Bugarima, Estonijom i Letonijom.

U redu, za neke stvari je potreban kontinuitet u radu, pa ostaje da se vidi da li je druga šansa koju je Fudbalski savez na čelu sa predsednikom Slavišom Kokezom dao Stolici da sačuva klupu, pravi potez.

Slaviša Kokeza - Sputnik Srbija
Javio se Kokeza: Pravila se neće menjati tokom sezone

Ali je potpuno neshvatljivo da Iliji, koji je doživeo fijasko u prethodnih kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, bude povereno da kao selektor „A" tima odvede „orlove" na američku turneju, gde je Srbija, sačinjena od igrača iz Superlige, odigrala dva meča bez postignutog i primljenog gola sa Panamom i Dominikanskom Republikom.

Uglavnom, pred izabranicima Ilije Stolice je težak zadatak, s obzirom na to da će se u kvalifikacijama za Evro 2023. godine nadmetati u grupi H sa Francuskom, Ukrajinom, Severnom Makedonijom, Farskim Ostrvima i Jermenijom.

Kvalifikacije počinju u martu, a biće završene u junu 2022. godine.

Na Stolici je da izbori plasman na završni turnir i da pokaže da je fijasko u prethodnim kvalifikacijama bio samo puka slučajnost.

Direktan plasman obezbediće prvoplasirane ekipe iz svake grupe i najbolja drugoplasirana, a preostalih osam igraće u baražu 2022. godine.

Evropsko prvenstvo biće održano u Gruziji i Rumuniji godinu dana kasnije.

► Ne valja vam posao

► Krizni štab o navijačima na Zvezda – Milan: Nismo otvorili to kao mogućnost

► Terzić odgovorio Stanojeviću: Skroz je promašio temu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala