Prvi festival Beogradske filharmonije – kreativnost u doba korone

© Foto : Marko DjokovicBeogradska filharmonija
Beogradska filharmonija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beogradska filharmonija pokreće svoj prvi festival, koji će se od 2. do 13. februara obuhvatiti 10 nastupa raznih ansambala u filharmonijskoj sali pod upravom šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

Filharmonija će ponovo biti na okupu, a pored orkestra publika će moći da čuje i filharmoničare okupljene u kamernim sastavima.

„Uz 'Muziku svuda', odnosno koncept slušanja snimljenih nastupa Beogradske filharmonije u ambijentima koji su sasvim drugačiji od koncertne dvorane (prodavnice, čekaonice, poslovnice, zgrade, vozila), koji se nastavlja i u 2021, Filharmonija započinje drugo poluvreme svoje koncertne sezone upravo festivalski, jer na taj način objedinjujemo sve one programe koji su bili 'na čekanju', kaže za Sputnjik direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

Kreativnost i u ad hok planiranju

Tasovac ističe da Gabrijel Felc i pored teških prilika u Nemačkoj, jedva čeka da stigne u Srbiju da bi „cela porodica bila na okupu, doduše u smanjenom sastavu, kao i do sada“.

„Potrebno je mnogo više energije dok ste na pauzi da zadržite formu i održavate kontakt sa publikom nego prilikom priprema programa i koncerata. Mi smo se spremili za ovaj nesigurni scenario kada je kontinuitet koncertne sezone u pitanju i shvatili da moramo da pokažemo kreativnost i u ad hok planiranju što nikada nismo činili u vremenu pre korone“, napominje naš sagovornik i naglašava da ne može korona toliko da ograniči broj ljudi u sali koliko koncerata može Filharmonija da odsvira za svoju publiku.

Mendelson, Stravinski, Maler 

Gabrijel Felc priprema sa orkestrom dva programa koja će biti izvedena u šest termina.

Prvo će to biti „Veče Mendelsona“ (4 - 6. februara), a dela Stravinskog, Malera i Šuberta zatvoriće festival (11 - 13. februara).

Publika će imati priliku da čuje i neobični duet harfe i oboe u delima francuskih impresionista (2. februar), zatim kombinaciju duvača i gudača u kompozicijama Betovena i Šostakoviča (3. februar), klavirski trio sa violinom i violončelom Bramsa i Mendelsona (9. februar) i gudački kvartet uz muziku Betovena i Mocarta (10. februar).

© Foto : Marko DjokovicIvan Tasovac
Prvi festival Beogradske filharmonije – kreativnost u doba korone - Sputnik Srbija
Ivan Tasovac

„Veoma smo zahvalni publici na ogromnom strpljenju i podršci, jer u potpunosti imaju u vidu koliko je ovaj period težak za muzičare i orkestar. Zato smo napravili program ovog festivala poznavajući ukus naše publike uz biranje onog repertoara koji je koristan za orkestar i prezentaciju brojnih filharmoničara u kamernim sastavima koji će demonstrirati svoje individualno umeće“, kaže Tasovac.

Direktor Beogradske filharmonije napominje da bi održao svoju top formu, orkestar mora stalno da trenira, a kada to nije moguće, mora da se snalazi.

„Način na koji se 'snalazite' pokazuje nivo na kome ste i gde želite da idete dalje. Mi se nadamo da će nas ovaj festival odvesti u ambicioznom pravcu, kako smo uvek radili, i da ćemo jednom zaista imati festival koji će biti tačka susreta celog sveta“, naglašava Ivan Tasovac.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala