Poslanici Evropskog parlamenta osudili dvostruke standarde „Gugla“ i „Epla“

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaIkonice društvenih mreža na ekranu telefona
Ikonice društvenih mreža na ekranu telefona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici Evropskog parlamenta iz Bugarske i Belgije, Angel Džambaski i Tom Vandendrise, osudili su odluku „Gugla“, „Epla“ i  „Amazona“ da uklone društvenu mrežu „Parler“ sa svojih platformi. Ovu odluku su proglasili politikom dvostrukih standarda i primerom zloupotrebe monopola.

Izjave parlamentaraca su navedene u odgovarajućim zahtevima koji su upućeni Evropskoj komisiji (EK). 

Džambaski je podsetio da su „Gugl“ i „Epl“ uklonili konzervativnu društvenu mrežu „Parler“ sa svojih platformi „Gugl plej“ i „Ap stor“. Zauzvrat, kompanija „Amazon“ je prestala da pruža društvenoj mreži usluge održavanja na „klaudu“

Odgovarajuće odluke donele su uprave korporacija nakon upada u Kapitol u Vašingtonu 6. januara. 

Tada je „Parler“ koji je, prema tvrdnjama mnogih medija, bio veoma popularan među pristalicama bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, i između ostalog optužen je za nedostatak umerenosti i širenje „pretnji javnoj bezbednosti“

„Sve tri kompanije su izjavile da aplikacija ne ispunjava standarde za moderiranje sadržaja, ali zapravo smo svi videli upotrebu dvostrukih standarda i kršenja sloboda. Tehnološki giganti su zajedno radili na tome da postignu ograničenje slobode izražavanja na internetu i uklanjanje konkurencije sa društvenih mreža“, izjavio je Džambaski.

Pored toga, evropski poslanik je podsetio na slične postupke „Tvitera“ i „Fejsbuka“. 

Prema njegovim rečima, kompanije koje predstavljaju „jedan od glavnih kanala političkog marketinga“ učinile su „sve što je moguće da sabotiraju Trampovu predsedničku kampanju“, na primer, odlukom da blokiraju naloge ovog političara

U tom kontekstu, Džambaski se obratio EK sa pitanjima o tome kakvo mišljenje ima Komisija u vezi sa odlukama gorepomenutih tehnoloških giganata i kako Komisija planira da zaštiti pravo građana na slobodu govora

Sa druge strane, Vandendrise, takođe komentarišući situaciju oko društvene mreže „Parler“, govorio je o kršenju tržišne slobode od strane „Gugla“, „Epla“ i „Amazona“. 

„Ovo je školski primer ‘doktrine osnovnih sredstava‘“, prema kojoj kompanija koja ima monopol odbija da pruža usluge“, rekao je poslanik. 

Istovremeno, on je dodao da se ove monopolske kompanije „kriju iza korisničkih sporazuma“, u potpunosti kontrolišu pristup tržištu i „ne oklevaju da svojim klijentima nametnu sopstvene političke stavove“. 

S tim u vezi, Vandendrise je postavio pitanje EK kada namerava da obnovi zakonodavstvo EU kako bi ono obuhvatalo takve primere zloupotrebe položaja monopola. 

Pored toga, parlamentarac je pitao da li Evropska komisija planira da utiče na pomenute kompanije da bi one uredile korisničke sporazume „u skladu sa međunarodnim standardima o ljudskim pravila“ i da li EK namerava da uvede odgovarajuće sankcije „za takvo kršenje zakona“. 

Ranije je poslanik iz Holandije Robert Ros izrazio zabrinutost zbog činjenice da Fejsbuk. Tviter i Gugl, primenom propisa na svojim platformama, ugrožavaju slobodu govora, prenosi RT. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala