Novi neodobreni protesti planirani za nedelju, MUP upozorava, Britanija poput Amerike

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaNa neodobrenom protestu u Moskvi povređena reporterka RIA
Na neodobrenom protestu u Moskvi povređena reporterka RIA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Neodobreni protesti u znak podrške ruskom blogeru i opozicinaru Alekseju Navaljnom planirani su i za ovaj vikend, a rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo upozorili su da će oni koji budu organizovali masovne nerede i učestvovali u njima biti pozvani na krivičnu odgovornost.

Ministarstvo je apelovalo na građane da se ne odazivaju na pozive za učešće na protestima imajući u vidu visok rizik od provokacija.

Kako se navodi u saopštenju policije, za organizaciju nemira, praćenih nasiljem, paljevinama, uništavanjem imovine, upotrebom oružja i pružanjem oružanog otpora vlastima, preti kazna od osam do 15 godina zatvora, dok se učešće u masovnim neredima kažnjava zatvorom od tri do osam godina.

Portparolka MUP Irina Volk je rekla da će policija preduzeti sve neophodne mere u cilju zaštite društvenog poretka na mestima gde su planirani protesti 31. januara.

„Svaki vid nasilja prema policiji, odbijanje učesnika da se povinuju njihovim zahtevima u skladu sa zakonom biće sprečen“, rekla je Volk.

Ona je dodala da organizatori neodobrenih protesta pozivaju pristalice na agresivno ponašanje prema policiji kako bi se izazvali sukobi i diskreditovala vlast.

Tužilaštvo je od Roskomnadzora tražilo da se blokiraju pozivi za dolazak na proteste koji su objavljeni na internetu, a pojedinačna lica se upozoravaju da za to mogu pravno da odgovaraju.

Policija je saopštila da će u centru Moskve biti zatvoreno sedam stanica metroa i da će biti ograničeno kretanje pešaka.

U međuvremenu, britanski Forin ofis je objavio saopštenje u kojem se navodi u kojim gradovima će protesti biti organizovani.

„U nedelju, 31. januara planiraju se protesti širom Rusije, uključujući Moskvu, Sankt Peterburg i Jekaterinburg. Upoznajte se sa najnovijim informacijama u lokalnim medijima, budite na oprezu i izbegavajte proteste“, poručuje britansko Ministarstvo svojim državljanima. 

Za razliku oa američke ambasade britansko Ministarstvo nije navodilo tačne lokacije na kojima će biti održani protesti.

Sličnu stvar je prošle nedelje uradila američka ambasada u Rusiji nakon čega je rusko Ministarstvo spoljnih poslova oštro reagovalo i uručilo protestnu notu ambasadoru zbog podrške protestima.

Podsetimo, Navaljni se vratio 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju. On je uhapšen na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi zato što se, kao uslovno osuđeni, nije javljao ruskoj policiji. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. 

U međuvremenu, njegove pristalice su protekle subote širom Rusije organizovale neodobrene proteste.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala