Zvezda je dobila novog rivala – ljutog, motivisanog i pojačanog

© Foto : ABA liga/Mornar/Media proKK Mornar Bar
KK Mornar Bar - Sputnik Srbija
Pratite nas

Regionalna ABA liga ove sezone je verovatno nikad zanimljivija, jedna od ekipa koja je zaslužna za to je Mornar iz Bara.

Mornar se trenutno nalazi na čelu prvenstva, sa učinkom od 12 pobeda i tri poraza, koliko ima i Igokea.

Nebojša Čović u emisiji Sputnjik sport: Miljanov korner - Sputnik Srbija
„Miljanov korner“ – Čović: Ne raduju me rezultati Partizana, Saša je sebi nabio tenziju /video/

Ekipa iz Bara je osnovana pre 47 godina, ali je tek početkom prošle decenije krenula da beleži značajnije rezultate.

Prvenstvo Crne Gore nikako nisu uspevali da osvoje sve do sezone 2017/18, kada su nadigrali do tada neumoljivu Budućnost i popeli se na tron.

Od leta 2016. godine takmičenje i u ABA ligi, u kojoj su pomenute sezone uspeli i da uđu u plej-of takmičenja.

Isti uspeh mogli bi da ponove i ove godine, pošto rezultati, neosporivo visoke investicije i igra jasno svima stavljaju do znanja da Barani imaju visoke ciljeve.

„Ja sam rekao igračima na čestitci za Novu godinu da više nazad nema. Nismo više simpatična ekipa iz Bara. Više se ne plašimo nikog. Ekipa koja se s pravom bori za prvo mesto. Nema više ni Fajnal-fora. Ja sam takav trener, nema lažne skromnosti. Mi ističemo kandidaturu za prvo mesto. Videćemo oćemo li uspeti, ali javno ističemo kandidaturu za prvo mesto ABA lige“, objasnio je Mihailo Pavićević posle pobede nad Igokeom početkom tekuće godine.

Mornar je uspeo da prođe u Top 16 fazu Evrokupa, dok se podjednako lepo provode i na Jadranu.

Aktuelnog šampiona Crvenu zvezdu Barani nisu uspeli nijednom da pobede, ali su u meču na domaćem terenu pokazali da im nije nikakav problem da pokažu zube i bez straha se suprotstave favoritima.

Od Budućnosti su izgubili u ABA ligi, ali su odneli dve pobede u Evrokupu.

Savladali su i Partizan u Baru, dok su iz Ljubljane odneli važnu pobedu protiv Cedevita Olimpije, takođe jednog od glavnih rivala za plej-of.

Pavićevićevi izabranici su drugu fazu EK počeli pobedom i porazom, a, kako ističe, njegova ekipa „ima kvalitet za najboljih osam“.

Ono što je najbitnije je da je Mornar zadržao fizionomiju prošlosezonskog tima. Pored toga je pred početak sezone doveo neka kapitalna pojačanja a u kakvom pravcu idu razmišljanja u Baru govore i nedavni potezi.

Dolazak Džonija Hamiltona, koji je za Sputnjik sport potvrdio košarkaški agent Minja Ilić, situaciju svima jasno stavlja do znanja.

Dvadesetšestogodišnji centar je došao iz – ni manje ni više – Fenerbahčea, u vidu pozajmice.

Momak iz Trinidada i Tobaga je trebalo da bude bitan šraf u igri ekipe Igora Kokoškova, ali se, jednostavno, nije snašao, što ne znači da se neće ponovo pronaći u svom novom timu.

Hamiltonu nije „legla“ Evroliga, ali se sada vraća u Evrokup, takmičenje u kojem je prošle sezone, u dresu Darušafake, imao prosek od 11,3 poena, osam skokova i 1,4 blokade po utakmici.

Drugo nedavno pojačanje Barana je Nemanja Gordić, doskorašnji bek Partizana.

Tridesetdvogodišnjak iz Mostara će, kao neko ko iza sebe ima deceniju dugačko iskustvo igranja u ABA ligi, svojoj novoj ekipi doneti sigurnost, ali i kvalitet bez mnogo potrebe za uigravanjem.

Gordić nije igrao dobro u Partizanu od početka nove sezone, ali je utisak da će je promena sredine bila baš ono što mu je potrebno da se vrati u formu.

Iako u prva dva meča u dresu novog kluba nije dobro šutirao (3/10), imao je čak 13 asistencija, što je skoro pa duplo više nego što je nakupio u poslednja četiri meča u crno-belom dresu.

Povreda Džejkoba Pulena značajno će uticati na igru Barana. Američki bek će propustiti tri do pet nedelja, odnosno period kada će se odlučivati o plasmanu u Top 8 Evrokupa i doigravanje ABA lige.

Bilo kako bilo, Mornar je ove godine pokazao da je spreman da se bori sa „aždajama“ – što na terenu, što van njega.

Branko Lazić - Sputnik Srbija
Kapiten Zvezde na meti crnogorskog trenera: „Preagresivno, rukometna utakmica“ /video/

Virus korona je zahvatio taj klub kao i mnoge druge, a od posledica istog je predsednik kluba Đorđije Pavićevićeć „bio u zaista teškom stanju“, kao i još deset osoba, što iz igračkog, što iz stručnog štaba.

Nažalost se desio i smrtni slučaj, pa je dugogodišnji ekonom Luka Macanović napustio svoje saborce.

Mornar je pak i dalje tu. Kao i obično - preti. Ovog puta, možda, opasnije nego ikada ranije. Da li može i do titule? To je, ipak, ostaje da vidimo.

Imajući u vidu sve okolnosti, Mornar ima ogromne ambicije i veliku želju da iskoristi trenutak i ugrozi primat Crvene zvezde na Jadranu.

To je bilo jasno i posle nedavnog duela tih ekipa, punog varnica. Tokom meča su zbog sukoba isključeni Đorđije Pavićević i trener Crvene zvezde Dejan Radonjić, a iz tabora barske ekipe zatim su upućene kritike na račun sudijskog kriterijuma i ponašanja igrača beogradskog tima.

Sve to Mornar neće zaboraviti i sasvim je sigurno da će se svim silama boriti za svoj položaj i poziciju da napadne sam vrh regionalnog takmičenja, što bi predstavljalo i svojevrsno osveženje za tu ligu, koja se već godinama vrti u krugu koji čine Zvezda, Budućnost, Partizan i tek ponekad, Cibona.

Mornar ima potencijal da postane veliko iznenađenje, kao što su nekada ranije bili Hemofarm, FMP, Igokea, pa i Primorska, klub koji je nedavno zbog finansijskih poteškoća morao da napusti ligu. Malo zdrave konkurencije nikada nije bilo na odmet, kada već mora da se igra ta i takva ABA liga.  

Godinu dana od tragedije: Kobi je umro, ali je i dalje „živ“

„Tornjevi blizanci“ srušili Cibonu i odveli Megu na vrh ABA lige! /video/

Dončić je bio bolji, ali je Jokić pobedio! /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala