Kukuruz i pšenica dostigli rekordne cene

CC0 / Pixabay / Pšenica
Pšenica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kukuruz i pšenica su krajem nedelje dostigli cene od 22 odnosno 24,5 dinara po kilogramu, što su cene koje su poslednji put zabeležene 2013. godine, objavila je Produktna berza.

U nedeljnom izveštaju navodi se da je kukuruz, sa prometovanih 3.375 tona ove nedelje količinski bio najdominantnija kultura u trgovanju.

Početkom nedelje došlo je do pada cene, ali se krajem nedelje popela na 22 dinara, što je najviša cena od maja 2013. godine.

Pšenica je maksimalnu cenu od 24,5 dinara za kilogram dostigla krajem nedelje, a prodavana je u rasponu od 23,5 do 24,5 din/kg bez PDV-a.

Ponderisana nedeljna cena pšenice bila je 23,58 dinara po kilogramu što je rast od 2,51 posto u odnosu na prethodnu nedelju, preneo je Tanjug.

Izvoz u Kinu može da poveća cenu i prinose kukuruza

Izvoz našeg kukuruza u Kinu možemo očekivati od oktobra sa žetvom ovogodišnjeg roda, a proizvođači se mogu nadati povećanju cene te robe što će im omogućiti da podignu prinose kukuruza u narednim proizvodnim godinama, ocenio je Vukosav Saković iz Poslovnog udruženja „Žita Srbije“.

Kukuruz - Sputnik Srbija
Dogovoren izvoz srpskog kukuruza u Kinu
„Želja Srbije je bila da kinesko tržište bude otvoreno i na tome je Ministarstvo poljoprivrede intenzivno radilo. Krajem 2019. zvanična delegacija iz Kine bila je gost našeg Ministarstva radi usaglašavanja fitosanitarnih uslova za izvoz kukuruza ali i rezanca šećerne repe. Oni su posetili naše velike izvoznike i skladištare“, rekao je Saković.

On je u izjavi za Tanjug ocenio da je tehnički deo posla koji je usledio potrajao nešto duže najverovatnije i zbog epidemije virusa korona, pa je do usaglašavanja propisa došlo tek pre neki dan.

„Time su otklonjene sve adminstrativne prepreke za pojavljivanje našeg kukuruza na kineskom tržištu. To je veoma bitno za našu zemlju, ali ne najbitnije za proizvođače, jer se tražnja našeg kukuruza znatno povećava, što će se u krajnjem slučaju pozitivno odraziti na cenu koju će oni dobijati na međunarodnom tržištu“, naglasio je Saković.

On je objasnio da se ozbiljniji izvoz kukuruza u Kinu može očekivati tek od nove žetve najesen, jer su raspoložive količine te robe za izvoz kojih prema podacima Ministarstva poljoprivrede ima oko 3,8 miliona tona, već rezervisana nekoliko meseci unapred.

Saković ne isključuje mogućnost da se izvesna količina kukuruza iz Srbije pojavi na kineskom tržištu i ranije zbog toga što je jedna od najvećih žitarskih kompanija iz Kine i do sada bila kupac ove robe u našoj zemlji, ali je zbog neusaglašenih propisa prodavala trećim zemljama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala