I Kuba ima vakcinu: Šta koči „manje poznata“ cepiva da ratuju protiv virusa korona

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcinisanje
Vakcinisanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Manje poznate“ vakcine, poput kubanske, mogle bi u toku godine da se nađu na tržištu i doprinesu ratu protiv virusa korona. Njihov značaj može biti jednak sa ruskom, kineskom ili američkom vakcinom, ali njihov proboj na tržište kasni zbog nedovoljnih proizvodnih kapaciteta. Zbog toga je neophodno da proizvođači – sarađuju.

Osim vakcina protiv virusa korona koje su već uveliko počele da se primenjuju širom sveta, poput „Sputnjika Ve“ (Sputnik V), „Fajzer-Biontekove“ i „Sinofarmove“, proteklih dana u žižu javnosti dospele su i manje poznate vakcine.

Među njima je kubanska vakcina „Soberana 2“ Instituta „Finlej“, jedna od četiri koje se u toj zemlji razvijaju, a koja je u ponedeljak ušla u pretposlednju fazu ispitivanja. Već u martu bi mogla da uđe u poslednju pre odobrenja, sa 150 hiljada dobrovoljaca, kojima će se priključiti i Iranci.

© Foto : Pravitelьstvo Buэnos-Aйresa / Uđi u bazu fotografijaKuba bi u toku godine mogla da vakciniše celo svoje stanovništvo
I Kuba ima vakcinu: Šta koči „manje poznata“ cepiva da ratuju protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Kuba bi u toku godine mogla da vakciniše celo svoje stanovništvo

„Manje poznate“ vakcine – pojačanje u ratu protiv virusa korona

Kapacitet za proizvodnju te vakcine je 100 miliona doza, a ako sve prođe kako treba, ove godine bi celo stanovništvo Kube moglo da bude vakcinisano.

Svoje vakcine razvijaju i Indija („Kovaksin“), Kanada („Providens terapeutiks“), Japan („Anges“)...

Virusolog Nada Kuljić-Kapulica za Sputnjik kaže da sve vakcine koje prođu proveru i budu odobrene u zemljama porekla i svetu, mogu samo da doprinesu ograničavanju pandemije.

„Oni su dužni da poštuju sva pravila, ali njima treba vreme, mali su. Treba mnogo dobrovoljaca u trećoj fazi. U prvoj će još i naći, ali u trećoj treba dosta, pa da dobijete rezultate, vakcinišete, revakcinišete... Potrebno je vreme. Sve te uslove oni moraju da ispune, potom da provere, objave, daju drugima da provere, pa tek onda da puste. ’Astra-Zeneka‘ je lutala s dozama koje da daju. I kod velikih ima problema, a tek kod malih“, ističe Nada Kuljić-Kapulica.

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaSvoje vakcine razvijaju i Indija („Kovaksin“), Kanada („Providens terapeutiks“), Japan („Anges“)...
I Kuba ima vakcinu: Šta koči „manje poznata“ cepiva da ratuju protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Svoje vakcine razvijaju i Indija („Kovaksin“), Kanada („Providens terapeutiks“), Japan („Anges“)...

Neophodna saradnja proizvođača

Naša sagovornica kaže da „manje poznate“ vakcine tek sada dobijaju na značaju zbog toga što nemaju velike proizvodne kapacitete kao Rusi, Kinezi, Amerikanci...

„Problem je u tome što je mnogo ljudi bolesno, pa su zahtevi za vakcine veliki. Neophodno je da kompanije međusobno sarađuju. To su nove tehnologije, to treba naučiti. Za to treba vreme. Neke zemlje imaju visoko razvijenu tehnologiju, pa mogu pre u sve to da ’upadnu‘. Jednostavno, kapaciteti velikih nisu toliki da mogu da zadovolje zahteve pandemije, odnosno sveta“, napominje Nada Kuljić-Kapulica.

Ona podseća da je i Italija najavila proizvodnju vakcine sledeće godine, kao i da je Indija najveći proizvođač vakcina na svetu, te smatra da će se i vakcina iz te zemlje uskoro naći na tržištu.


Saznajte više o ruskoj vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V):

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala