Krizni štab jednoglasno — nema popuštanja mera!

© Tanjug / NIKOLA ANDJICSednica kriznog štaba
Sednica kriznog štaba - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krizni štab je na današnjoj sednici jednoglasno odlučio da nema popuštanja mera, prenela je članica Štaba i ministarka Darija Kisić-Tepavčević.

Ona je rekla da je takva odluka doneta na osnovu sagledavanja učestalosti oboljevanja od korona virusa, imajući u vidu da su, iako se beleži stabilnija situaciju, brojke i dalje na visokom nivou.

Dodala je da se ne može reći do kog datuma konkretno će mere ostati na snazi, jer se ne zna kakva će biti epidemiološka situacija narednih dana.

"Nadamo se svi i želimo da brojevi budu manji i čekamo dan kada će taj broj biti nula, ali najzad više nemamo samo pasivnu borbu protiv virusa, sad imamo vakcinu i ta borba je aktivna", rekla je Kisić novinarima.

Upitana za predstojeću utakmicu Lige Evrope, Crvene Zvezde - Milan, 18. febuara, rekla je da, imajući u vidu epidemiološku situaciju, Krizni štab nije omogućio popuštanje bilo kakvih mera, pa tako ni mogućnost utakmice sa publikom.

Kisić je rekla i da je do sada vakcinisano više od 415.000 ljudi, te da da postoji velika zainteresovanost građana za imunizacijom.

Krizni štab, prema njenim rečima, prati učestalost neželjenih reakcija posle vakcinacije, i prenela da je do sada bilo tri takvih slučaja.

To je, dodaje, 0,7 odsto na 100.000.

Što se tiče onih koja su imali reakcije, radilo se o slučajevima koja su zahtevala hospitalizaciju, to jest radilo se o hematomu, linfadenitisu, te jednoj alergijskoj reakciji.

"Ni u jednom momentu osobe nisu bile u životnoj opasnnosti. Vrlo brzo je sanirano njihovo zdravstveno stanje", objasnila je ona.

Krizni štab danas je doneo i odluku da se štićenicima gerontoloških centara, koji su prošli kompletnu vakcinaciju omogući poseta u kontrolisanim uslovima, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Kisić je podsetila da su štićenici i osoblje u gerontološkim centrima bili prioriteti u vakcinisanju i da je među štićenicima vladala visoka zainteresovanost.

"Zahvaljujući vakcinaciji i velikom odzivu stvoreni su uslovi za takvu odluku. Oko 6.500 štićenika primilo je jednu dozu vakcine, a negde je sprovedena i kompletna vakcinacija sa dve doze", objasnila je ona.

Kisić-Tepavčević rekla je da se u nekim centrima, u kojima ima obolelih, čeka stabilizacija situacije za sprovođenje vakcinacije.

Ona je konstatovala da se sada vide rezultati odgovornog ponašanja u prethodnom periodu.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala