Komemoracija Miri Furlan: Uprkos nepravdama, nije bila ogorčena

© AFP 2023 / Araya DiazMira Furlan
Mira Furlan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komemoracija glumici Miri Furlan održana je u Hrvatskom narodnom pozorištu (HNK) u Rijeci, gde je igrala od 2016. u predstavama „Kasandra“ i „Jesenja sonata“ i gde se poslednji put pojavila u predstavi „Vežbanje života — drugi put“ u junu 2020. godine.

Direktor pozorišta Marin Blažević naveo je da Mira Furlan verovatno ne bi želela da joj se priređuje komemoracija, ali da misli da bi se ipak složila s tim da joj se još jednom obrate, jer se uvek vraćala pozorištu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je ocenio da je Mira Furlan bila osoba koja je mogla da ponese i zanese, ne samo svojim pozorišnim ulogama, nego i pojavom i karakterom, javila je Hina.

„Uprkos nepravdama koje je doživela, u njoj se nije osećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj“, naveo je Obersnel.

Istakao je da je bila izložena nečovečnim postupcima, a da su sada usledila zakasnela izvinjenja i objašnjenja kojima neki pokušavaju da olakšaju savest.

On je rekao da je glumica „pretrpela pogrom, monstruozne posledice svog životnog odabira, kao proterivanje iz grada i otimanje imovine, zato što je proglašena pogrešnom i nepoželjnom“.

„I to zato što je volela nekog ko nije spadao u kalup društva i vlasti, pa nije ni ona“, zaključio je Obersnel.

Teatrolog i profesor Lada Čale Feldman naglasila je da je HNK u Rijeci „verovatno jedino mesto s kojeg se sme o Miri govoriti bez potrebe da se naknadno peru neke loše savesti“.

To je, dodala je, jedino mesto koje je u protekloj deceniji iznova potvrđivalo da u njoj vidi živu i nasušnu potrebu umetnice, nekog ko još štošta može da pruži pozorištu.

Pročitan je tekst novinarke Heni Erceg, prijateljice Mire Furlan, u kojem navodi da je glumica 1991. godine dobila otkaz u matičnom pozorištu u Zagrebu jer je odlučila da glumi u Beogradu, gde joj je živeo suprug, preneo je Tanjug.

„Bila je izložena medijskom linču i bujici pretnji takozvanih običnih građana pa je odlučila da emigrira u Ameriku. Hrvatska je tako izgubila veliku glumicu i duboko obrazovanu osobu, ali ipak naivnog stava da umetnost može da se izdigne iznad prizemnosti rata i banalnosti populizma“, navela je Erceg.

Podsetimo, Mira Furlan je preminula u 66. godini od, kako su objavili hrvatski mediji, posledica infekcije virusom Zapadnog Nila.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala