Jednu stvar Srbi Amerikancima ne praštaju

© AP Photo / Darko VojinovicGrafit Kosovo je Srbija u Beogradu
Grafit Kosovo je Srbija u Beogradu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čak 58,5 odsto građana Srbije je kao uzrok za promenu stava prema SAD tokom vremena navelo bombardovanje naše zemlje 1999, pokazalo je jedno istraživanje.

Istraživanje „Faktora plus“, predstavljeno je juče povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, a ono je pokazalo da, kada je reč o agresiji na Srbiju, čak 62 odsto smatra da su SAD odgovorne, dok samo 21 procenat misli da nisu.

Na pitanje šta bi SAD trebalo da urade kako bi se prevazišao negativni stav zbog bombardovanja, njih 48,8 odsto očekuje da se porodicama nastradalih civila plati ratna odšteta, 38,7 odsto misle da država treba da dobije odštetu, dok 29,7 odsto očekuju priznanje da je bombardovanje bilo greška i javno izvinjenje SAD, prenele su Novosti.

Na pitanje da li se odnosi između SAD i Srbije kreću u dobrom pravcu najveći deo ispitanika – 30,2 odsto je odgovorio sa „ni da, ni ne“, dok je 18,9 odsto reklo „donekle ne“, a samo 4,7 odsto – „da“. Izričito "ne“ je reklo 18 odsto, a donekle „da“ – 16,1 procenat.

Ispitanici su mišljenja da će se odnosi u narednih deset godina pokvariti. To misli 28,1 odsto, dok 25,4 procenata smatra da će krenuti uzlaznom putanjom. Kako se navodi u istraživanju, 13,5 odsto anketiranih „očekuje da se već jednom raščisti sa SAD i Zapadom, te da se Srbija okrene pravim prijateljima kao što su Rusija i Kina“, prenosi B92.

Kada je reč o očekivanjima od nove administracije u Vašingtonu, najveći procenat njih 32,1 odsto smatra da Bajdenova administracija neće imati vremena da se bavi Srbijom, dok 20,6 odsto očekuju da nova administracija u SAD nastavi gde je stala Trampova. Za Vašingtonski sporazum čulo je 43 odsto ljudi, a 24 procenta nije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala