Bugarski vicepremijer: U Makedoniji je zabranjeno izgovarati reč „Bugarin“

© AP Photo / Alex BrandonPotpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov
Potpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jučerašnja kritika, predstavljena u obliku „šaljivog pisma“, upućena je političkoj eliti u Severnoj Makedoniji, a ne srpskom narodu, objašnjava bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov svoju jučerašnju objavu na Fejsbuku.

Podsetimo, Karakačanov je juče rekao da bi makedonski premijer Zoran Zaev i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski trebalo da se zapitaju ko je kriv za jačanje srpskog uticaja u Severnoj Makedoniji. Govoreći o odnosima Skoplja i Beograda, rekao je da Skoplje radije odaje počast svojim dželatima.

Političar danas objašnjava da je njegova kritika bila odgovor Makedoncima, koji su se ranije plašili srpskog uticaja u slučaju da Sofija uspori pristupanje Severne Makedonije Evropskoj Uniji.

„U poslednjih šest meseci, tokom kojih smo sa Makedonijom razgovarali o tome da li je spremna da započne pregovore o pridruživanju EU, jedan od onih nečasnih dela koje nam je Skoplje činilo iza leđa bila su putovanja u Evropu. Objašnjavali su našim partnerima u NATO-u ili EU da Bugarska, sprečavajući Makedoniju da se pridruži EU, služi srpskim i ruskim interesima. Tada je postalo jasno ko zastupa koje interese. Morao sam to da napišem, jer u Makedoniji je još uvek zabranjeno izgovarati reč 'Bugarin'. U Makedoniji je reč 'Bugarin' još uvek negativna reč, izjavio je Karakačanov.

On je podsetio da makedonski političari iz nekog razloga ne slave bugarske nacionalne praznike.

„Da li ste čuli da je makedonski premijer, predsednik ili bilo ko od ministara slavio bugarski praznik 3. marta (dan oslobađanja od Osmanskog carstva). Inače, Makedonija je 3. marta 1878. godine dobila slobodu, jer je Berlinski kongres podelio državu, koja je napravljena, ali taj praznik se ne obeležava“, zaključio je Karakačanov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala