Bajdenov savetnik: Produženje START 3 s Rusijom samo početak

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaBajdenov savetnik: Produženje START 3 tek početak
Bajdenov savetnik: Produženje START 3 tek početak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Produženje Sporazuma START 3 samo je početak ozbiljnih pregovora sa Rusijom, ocenio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
„Veoma je potrebno da rešimo fundamentalno pitanje strateške stabilnosti između dve nuklearne države“, rekao je Salivan i dodao da je produženje START 3 samo početak.

Moraju da postoje ozbiljni pregovori o čitavom spektru nuklearnih izazova i pretnji u okviru START 3, dodao je on.

„Tu postoje i druge vanredne situacije i izazovi. Moramo da budemo u stanju da privolimo Rusiju da plati i da se suoči s posledicama svog agresivnog ponašanja i pretnji Americi i našim saveznicima i da u isto vreme vodimo s njima ozbiljne razgovore, lišene iluzija, o strateškim pitanjima, Upravo je to pristup koji namerava da zauzme naša administracija“, dodao je on.

Prema Salivanovom mišljenju, odnosi Amerike i Rusije uz Bajdena kao predsednika će biti složeni.

„Što se tiče Rusije, Bajden nema iluzije kada je reč o tim odnosima, njegov pristup je detaljno osmišljen i praktičan. Ti odnosi će biti puni izazova, biće složeni, jer Rusija predstavlja pretnju u mnogim pitanjima“, rekao je Salivan na vebinaru u organizaciji vašingtonskog Instituta za mir.

Naveo je čitav niz optužbi na račun Rusije, uključujući hakerske napade, slučaj Navaljnog, „mešanje u izbore“, navodne nagrade za glave američkih vojnika u Avganistanu i dodao da Amerika razmatra odgovor.

Kada je reč o Iranu, rekao je da će nuklearni program te zemlje biti „ključni prioritet“ Bajdenove administracije.

„S naše tačke gledišta ključni prioritet treba da bude pitanje eskalacije nuklearne krize jer se oni (Iranci) približavaju tome da imaju dovoljno radioaktivnog materijala za naoružanje“, rekao je Salivan.

Govorio je i o Kini, istakavši da SAD treba da budu spremne da nateraju Kinu da „plati“ za postupke u Hongkongu, prema Ujgurima i na Tajvanu, pored čitavog niza pitanja strateške konkuirencije koja obuhvara tehnologiju, ekonomiju i svetsku politiku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala