Američki mediji: Zašto je Amerika otela ruski „Pancir“

© Sputnik / Mihail Mokrušin / Uđi u bazu fotografijaSamohodni raketni sistem "Pancir S1"
Samohodni raketni sistem Pancir S1 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je britanski list „Tajms“ objavio da je prošlog leta vojska SAD-a zaplenila u Libiji ruski samohodni protivvazdušni raketni sistem „Pancir“, novinar američkog „Nešenel interest“ kaže da je Americi bio potreban ovaj sistem kako bi izvukle određene informacije.
„Činjenica da su Sjedinjene Američke Države zaplenile 'Pancir' ukazuje na to da se iz ovog kompleksa mogu izvući neke korisne informacije“, navodi se u članku.

Podsetimo, britanski list „Tajms“ pisao je da je prošlog leta vojska SAD-a zaplenila u Libiji ruski samohodni protivvazdušni raketni sistem „Pancir“. Američki avion S-17 „Gloubmaster" sleteo je na aerodrom Zuvara zapadno od Tripolija, u njega je smešten protivavionski sistem, a transporter je odleteo u vazduhoplovnu bazu „Ramštajn“ u Nemačkoj.

Američka strana nije ni potvrdila ni negirala tu informaciju.

Inače, prenos kompleksa iz Libije objašnjen je time da navodno ne bi trebalo da „padne u ruke zlonamernim ljudima“ koji će uz pomoć njega moći da unište civilne avione.

NATO avioni B-52 uzleću sa britanskog aerodroma Fejrford tokom bombardovanja SRJ 1999. - Sputnik Srbija
Pod Bajdenom sledi još bombardovanja kao u Jugoslaviji i Libiji: Prošlost njegovih aduta otkriva sve

Prema mišljenju autora  „Nešenel interesta“, veliki je uspeh doći u posed „Pancira“, jer ovo nije simulacioni model, već prava tehnika protivnika.

Kako se dodaje u članku, zaplena kompleksa se ne može pripisati želji Amerikanaca da eliminišu pretnju koju predstavlja ovaj sistem jer bi u tom slučaju bilo lakše uništiti ga na licu mesta.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala