Srbija druga u regionu po odgovoru na pandemiju: Istraživanje australijskog instituta

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMedicinsko osoblje na Beogradskom sajmu na punktu za vakcinaciju
Medicinsko osoblje na Beogradskom sajmu na punktu za vakcinaciju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je druga u regionu po odgovoru na pandemiju virusa korona, a 51. na svetu, pokazalo je istraživanje australijskog instituta. Kao najbolja država rangiran je Novi Zeland, a najgori je Brazil.

Loui institut iz Sidneja ocenjivao je odgovor na pandemijsku krizu na osnovu šest kriterijuma, broj potvrđenih slučajeva zaraze, broj preminulih, stopu zaraženih i umrlih na milion stanovnika, odnos zaraženih i testiranih i broj testiranih na hiljadu stanovnika.

Red za vakcinaciju u Novom Sadu - Sputnik Srbija
Srbija je sada druga u Evropi po broju vakcinisanih

Ti kriterijumi, kako je saopšteno, „zajedno pokazuju koliko su se dobro ili loše države nosile s pandemijom“, stoji u izveštaju tog instituta, prenosi AFP.

Na tabelu je uvršteno 100 država, navode iz instituta, nevladine organizacije čiji je osnivač jedan od najbogatijih Australijanaca Frenk Loui, i koja se bavi međunarodnim odnosima. Na spisku, kako su saopštili, nema država iz kojih ne postoji dovoljno podataka, a među njima je i Kina.

Na prvom mestu je Novi Zeland sa 94,4 boda. Slede Vijetnam (90,8 bodova), Tajvan (86,4), Tajland (84,2) i Kipar (83,3), koji je ujedno i najbolji u EU.

Srbija je na 51. mestu sa 46,8 bodova, a od zemalja iz regiona, ispred nas je samo Slovenija, koja je 33. sa 58,1 bodom.

Hrvatska je s 45,9 bodova na 54. mestu, dok na listi nema BiH, Crne Gore, Severne Makedonije.

Od zemalja u blizini Srbije, Grčka je na 32. mestu sa 58,4 boda, a Mađarska na 52. sa 46,3 poena.

Srbija je tako bolje plasirana ne samo od Hrvatske i Mađarske, već i od Nemačke koja je 55, Italije na 59. mestu, Velike Britanije koja je 66, Francuske koja je 73...

Poslednje mesto zauzima Brazil, kome je australijski institut dao samo 4,3 boda. Među pet najgorih slede Meksiko (6,5 bodova), Kolumbija (7,7), Iran (15,9) i Sjedinjene Američke Države (17,3).

Loui institut zaključuje kako se čini da su se sa pandemijom bolje nosile države sa manje od 10 miliona stanovnika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala