Šef diplomatije Crne Gore: Verujem da će Đukanović ispoštovati dogovor

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Crne Gore
Zastave Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović saopštio je da je uputio obrazloženje za opoziv osam ambasadora predsedniku Milu Đukanoviću, ističući da veruje da će crnogorski predsednik potpisati ukaze.

„Poslao sam pismo predsedniku Crne Gore Đukanoviću i verujem da će kao razuman i pragmatičan čovek ispoštovati dogovoreno i potpisati ukaze za opoziv osam predloženih ambasadora“, rekao je Radulović, gostujući u emisiji „Načisto“ na Televiziji „Vijesti“.

On je istakao da su u obrazloženju naveli da Vlada ima legitimno pravo da spoljnu politiku vodi shodno Ustavu i zakonima i da na taj način žele kadrove koji će autentično da sprovode politiku Vlade.

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Postignut dogovor o opozivu crnogorskih ambasadora

„Naveli smo da Vlada u ovom sazivu ne prepoznaje trenutno ovih osam ambasadora kao profil koji bi mogao dosledno da sprovodi njenu politiku. Siguran sam da neće biti problema da potpiše ukaz. Što se tiče štete koju su počinili, verujem da se radi o izjavi koja je možda pogrešno prihvaćena od dela javnosti. Pitao sam premijera o čemu se radi i on mi je rekao da su određeni ambasadori bili politički pristrasni pre i nakon političke kampanje. To je za njega bilo etički pogrešno“, rekao je Radulović.

O odnosima sa Srbijom

Radulović je rekao i da nova vlada u Podgorici radi na poboljšanju odnosa Srbije i Crne Gore.

Proglašavanje ambasadora Srbije Vladimira Božovića za personu non grata, prema njegovim rečima, bila je provokacija bivše vlasti.

„Ova Vlada želi da poštuje sve konvencije. Crna Gora će brzo da pošalje ambasadora u Srbiju koji će da radi na približavanju odnosa, a očekujemo i da Srbija pošalje novog ambasadora. Proterivanje ambasadora dve susedne zemlje nije čin prijateljstva“, kazao je Radulović.

Radulović je, između ostalog, rekao i da ukoliko stigne poziv da poseti Beograd, da će to rado učiniti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala