SAD računaju na nastavak razgovora sa Rusijom o Navaljnom

© REUTERS / ERIN SCOTTPogled na Belu kuću u Vašingtonu
Pogled na Belu kuću u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države očekuju nastavak razgovora sa Rusijom o slučaju Alekseja Navaljnog, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Prema njenim rečima tokom razgovora američkog predsednika Džoa Bajdena sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsednik Bajden je o tome govorio „bez ustručavanja“.

„(Bajden) je izrazio svoju zabrinutost zbog načina na koji se ophode prema Alekseju Navaljnom i demonstrantima i mi ćemo sigurno nastaviti da razgovaramo o tome sa Rusima na mnogim nivoima“, precizirala je portparolka.

Telefonski razgovor predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država održan je u utorak. Strane su razgovarale o aktuelnim međunarodnim i bilateralnim pitanjima, uključujući mogućnost saradnje zemalja u borbi protiv virusa korona, jednostrano povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu, produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju i drugim temama.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar. 

Pristalice Navaljnog pozvale su nakon toga građane da izađu na ulice. Neodobrene protestne akcije održane su 23. januara u različitim gradovima Rusije.  

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a u ponedeljak je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane. Sa svoje strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala