Ruski diplomata upozorava: Nisu pomerene kazaljke na „Satu sudnjeg dana“

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
 Sporazum o merama za dalje smanjivanje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) nije dovoljan za stvarno jačanje sistema globalne bezbednosti i stabilnosti, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, prenosi „Prvi kanal“.

„Dobro je što je produžen START 3 i mi ćemo se pozabaviti dijalogom a, nadam se, i formalizovanim dijalogom sa Sjedinjenim Američkim Državama o čitavom nizu tih pitanja. Mislim da se nuklearni naučnici, koji nisu pomerili kazaljke na 'Satu sudnjeg dana' mnogo dalje od ponoći, nisu ogrešili o istinu. Produženje Sporazuma o strateškom naoružanju je apsolutno neophodno, ali nedovoljan korak da bi se moglo govoriti o realnom jačanju globalne bezbednosti i smanjenju odgovarajućih rizika. Neophodan nam je sistematski rad“, rekao je Rjabkov.

Takođe je naglasio da evropski saveznici Amerike nisu preduzeli nikakve mere da odgovore na minimalne zahteve Moskve u cilju očuvanja Sporazuma o otvorenom nebu.

Prema rečima Rjabkova, poslednjih godina Evropljani ničim nisu doprineli jačanju globalne bezbednosti, jedino su se istakli „ozbiljnom podrškom niza destruktivnih akcija Vašingtona u toj sferi“.

Povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu, na moje najveće iznenađenje, nije izazvalo nikakve akcije saveznika SAD u Evropi s ciljem očuvanja tog dokumenta. Nisu preduzeli ništa da bi zadovoljili bar naše minimalne zahteve“, istakao je ruski diplomata.

Podsetimo, Rusija i Sjedinjene Američke Države donele su odluku da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja pod uslovima Moskve.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala