Ranio provalnika, odslužio kaznu i sad mora opet na sud – provalnik traži dva miliona dinara odštete

© Foto : freeimages.comAdvokati, sud, čekić
Advokati, sud, čekić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šezdesetpetogodišnji Hranislav Dimitrijević iz okoline Kraljeva je godinu dana proveo u kućnom pritvoru zbog nanošenja teške telesne povrede hicem iz vatrenog oružja jednom od dvojice provalnika koji su usred noći pljačkali njegovu prodavnicu. I pored izdržane kazne slučaj nije okončan.

Dimitrijević će još jednom morati da na sudu dokaže da nije kriv ili će u suprotnom morati provalniku da isplati dva miliona dinara.

Prodavnica Hranislava Dimitrijevića je na samoj Ibarskoj magistrali. U Konarevu je, na vrlo prometnom mestu i česta je meta lopova. Iako je prošlo pet godina od kada je ranio jednog od provalnika, Dimitrijević tu noć nije zaboraio.

Kako je rekao za RTS, ustao je u gluvo doba noći iz kreveta jer je čuo alarm iz prodavnice. Na mestu pljačke zatekao je dvojicu provalnika. Jedan ga je fizički napao i oborio na zemlju dok je drugi bežao. Hitac iz neposredne blizine je ispalio u samoodbrani, a napadača je pogodio u nogu i potom mu ukazao pomoć i pozvao policiju i Hitnu službu.

"Policajci su došli za tri, četiri minuta, pitaju gde si pogođen, on kaže u kuk a nigde krvi nije bilo. On zavrće i ono rupica kao zrno pirinča. Došao je sanitet i odvezli su ga", seća se Dimitrijević.  

Usledilo je suđenje. Okrivljeni je bio Hranislav Dimitrijević. Slučaj je dva puta stigao i do Apelacionog suda u Kragujevcu. Oba puta je vraćen u Viši sud u Kraljevu. Na ponovljenom suđenju Hranislav je govorio samo istinu verujući da će pravda pobediti.

"Ja sam sve ispričao sudiji, ja sam dobio od njih dosije da su imali 40 krivičnih prijava, a javni tužilac tražio tri godine zatvora za mene, ona to sve pobije i ostane samo moja kazna, godinu dana kućni pritvor bez elektronskog nadzora", rekao Hranislav.

On je izdržao kaznu i mislio je da će svemu doći kraj nakon toga, ali prevario se. Ovih dana stigla je nova tužba i zakazano je još jedno suđenje u Osnovnom sudu u Kraljevu.

Njega sada tuži 21-godišnji P. M. iz Kraljeva, za nanošenje teške telesne povrede i pretrpljeni bol i strah. Te noći, kada se dogodio incident bio je maloletnik. Imao je samo 16 godina, ali i dosije u policiji.

Za provalu u prodavnici izdržao je kaznu od par meseci pojačanog kućnog nadzora od strane roditelja. Sada traži odštetu od dva miliona dinara.

"Ja sam od stresova dobio šećer i imam ugrađena tri bajpasa. Ja sam angažovao advokata i napisao kontratužbu, tražim i ja odštetu za robu iz prodavnice i za moj pretrpljeni strah", naveo je Hranislav.  

On nije jedini koji je bio na optuženičkoj klupi zbog toga što je branio sebe i svoju imovinu od kriminalaca.

Javnosti je poznat i slučaj u naselju Vidikovac u Beogradu od pre nekoliko godina kada je tek nakon višegodišnjeg suđenja oslobođen krivice 44-godišnji Beograđanin koji je u samoodbrani ubio provalnika.

Javnost osuđuje i ovaj slučaj. Sudu i policiji predata je i peticija sa više hiljada potpisa žitelja Konareva, Progorelice i Mataruške Banje u kojoj se traži pravda za Hranislava Dimitrijevića.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala