Pridnjestorovlje: Vandali razbili spomenik čuvenom sovjetskom komandantu /foto/

CC BY 4.0 / Mil.ru / Sovjetski general Vasilij Margelov
Sovjetski general Vasilij Margelov - Sputnik Srbija
Pratite nas
U gradu Dubosari u Pridnjestrovlju vandali su razbili spomenik heroju Sovjetskog Saveza, generalu vojske Vasiliju Margelovu, saopštio je pres-centar Ministarstva unutrašnjih poslova nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike.

Radnik komunalne službe rano jutros je prijavio da je na Spomen-obeležju vojne slave razbijen spomenik Margelovu.

„Eksperti su na licu mesta otkrili da je gornji deo spomen-ploče razbijen na mnogo delova, kao i da je razbijen prednji deo osnove spomenika na kojem je bio prikazan simbol vazdušno-desantnih snaga“, navedeno je u saopštenju.

​Pokrenut je predistražni postupak u vezi sa ovim vandalskim činom. Pripadnici policije tragaju za počiniocima i ispituju potencijalne očevice.

General Margelov bio je izvanredan sovjetski vojskovođa, komandant vazdušno-desantnih snaga. Od početka Drugog svetskog rata, napredovao je od komandanta streljačkog puka do komandanta 49. gardijske streljačke divizije. Savladao je protivnika prilikom prelaska Dnjepra i oslobodio Herson, zbog čega je dobio titulu heroja Sovjetskog Saveza.

Čuveni komandant je možda i najveća posleratna legenda sovjetske armije, a sami pripadnici desantnih jedinica vole da se nazivaju „vojska ujka Vasje“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala