Pokušaj da se umanji ugled SPC optužbom da je „sigurna kuća za siledžije i pedofile“

Pratite nas
Ako bi se napadi na Srpsku pravoslavnu crkvu mogli sumirati u jednoj rečenici, ona bi glasila: „SPC je instrument velikosrpskog nacionalizma i sigurna kuća za siledžije i pedofile“. Želja je da se ovakvim napadima umanji ugled crkve kao nosioca srpskog identiteta i da se umanji njen istorijski i kulturni značaj, smatraju sagovornici Sputnjika.

„Reč je o jednoj sramnoj, nedostojnoj operaciji čiji je cilj da se, obračunavajući se sa čovekom koji nikakve veze nema sa crkvom, istovremeno udari i na crkvu kao na glavnu instituciju srpskog naroda. Očito da geopolitičke sile, koje nalažu da se Kosovo zauvek oduzme Srbima, moraju da polome srpsku crkvu kao jezgro srpskog identiteta i mislim da će napadi na crkvu biti još žešći i besramniji“, smatra pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević, komentarišući stavljanje SPC u kontekst optužbi protiv vlasnika jedne glumačke škole, za sistematsko silovanje svojih učenica.

Kao povod da je srpska crkva odgovorna za ono što se u školi događalo, uzeta je činjenica da su časovi počinjali molitvom „Oče naš“. Ali, istom molitvom svoje sesije počinjao je i jedan od najčuvenijih sektaša HH veka Džim Džons, koji je naveo 900 svojih sledbenika da izvrše kolektivno samoubistvo u džunglama Gvajane 1979. Zar treba optužiti Hrista i hrišćanstvo za Džonsov postupak, pita se Dimitrijević.

Optužbe protiv SPC ima za cilj da je prikaže kao instituciju koja nasrće na decu

Neprestano povezivanje srpske crkve sa raznim skandalima sa kojima ona nema nikakve veze, nema veze ni sa namerom da se utvrdi puna istina o tome ima li u SPC sličnih dešavanja, smatra Dimitrijević.

„Reč je nečemu mnogo ozbiljnijem – da se čitava crkva predstavi kao institucija koja ruši sve vrednosti i nasrće na one koji su najosetljiviji, na decu, navodi Dimitrijević.

Slično razmišlja i Miljan Lazović iz Instituta za evropske studije – iako pitanje crkve i slučaj Miroslava Aleksića ne stoje ni u kakvoj vezi, on se koristi kako bi se crkva kompromitovala.

„Potrebno je naglasiti da se crkva skoro u svakom  društvenom problemu koristi kao sredstvo koje treba da se izvrgne ruglu. Korišćenje i blaćenje Crkve ovim povodom, ima za cilj da smanji ugled i uticaj Crkve koja ona ima u društvu. Crkva je meta zato što je imala izrazitu civilizacijsku i državotvornu ulogu u oblikovanju srpskog identiteta. Srpski svetosavski identitet je nezamisliv bez Crkve“, ističe on.

Ide se ka tome, dodaje Lazović, da se drugom, većinskom delu srpske javnosti crkva prikaže kao ,,opaki instrument velikosrpskog nacionalizma i sigurna kuća za siledžije, manijake i pedofile i koja je društveni faktor nestabilnosti“ kako bi se tom istom drugom delu srpske javnosti umanjio ugled Crkve, minimalizovao do najnižih granica njen istorijski značaj i kako bi lakše pristali na oduzimanje Kosova i Metohije.

Crkva je dužna da odgovori na napade i očisti svoje redove

U svemu ovome, prema Dimitrijevićevim rečima, ima i odgovornosti SPC kao društvene organizacije – na napade treba da odgovori jasno i glasno. Ukoliko ima „mračnih tipova“ koji se kriju iza crkve, ona treba da ih izvede na svetlo dana.

Ako se utvrdi da neko iz crkve ima greh kao što je pedofilija, taj se mora odmah ukloniti i izopštiti iz crkvene zajednice i to po crkvenim kanonima, koji jasno nalažu da se ljudi koji naprave prestupe tog tipa moraju kazniti. Ako neko prikriva takve stvari, saučesnik je, dodaje naš sagovornik.

„Mi smo imali nekoliko slučajeva koji nisu do kraja bili razrešeni i koji su bacali senku na celokupno ponašanje u SPC. Nisam episkop, niti mi pada na pamet da se pravim pametan, ali kao hrišćanin moram da se setim Dostojevskog koji kaže da čitav zemaljski raj nije dostojan jedne dečje, patničke, suze. Ako takvih stvari ima, sa njima se mora izvršiti vrlo ozbiljno suočavanje“, kategoričan je Dimitrijević dodajući da je najbolji (i jedini) vid borbe protiv optužbi istina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala