Partizane, gde su ti igrači?

© Foto : ABA liga/Cibona/Željko BaksaljSašo Filipovski, trener Partizana, tokom tajm-auta
Sašo Filipovski, trener Partizana, tokom tajm-auta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Košarkaši Partizana u sredu su doživeli novi poraz u Evrokupu, čime su šanse za plasman u plej-of dodatno smanjili.

Izabranici Saša Filipovskog izgubili su u Krasnodaru od Lokomotive u meču u kom su olako dozvolili protivniku da dođe do dvocifrene prednosti.

Tokom treće četvrtine gledali smo egal utakmicu, igralo se koš za koš, međutim, u poslednjim sekundama ovog perioda desilo se nešto što je potpuno promenilo tok meča.

Na četrnaest sekundi do kraja Rade Zagorac napravio je nepotrebnu nesportsku grešku, te je Lokomotiva iz jednog napada postigla pet poena (dva bacanja Kuzminskasa i trojka Kamingsa).

Nošeni tom energijom Lokosi su dobro startovali četvrtu četvrtinu i u tom trenutku prelomili su meč. Filipovski je na ovom susretu raspolagao sa 11 košarkaša od kojih je jedan tinejdžer Lazar Stefanović koji nije ni ulazio u igru.

Rotacija od deset igrača nije mala, timovi igraju i sa manje, ali doprinos pojedinih dao nam je utisak da je Partizan igrao sa samo tri-četiri košarkaša protiv ruskog kluba.

Svima je jasno da je Partizan u ovu sezonu ušao sa znatno manjim budžetom u odnosu na prethodnu, to uostalom pokazuju pojačanja poput Erika Mike i Džošue Perkinsa, ali kada pogledate učinak nekih bivših igrača Partizana koji igraju sjajno u Evropi postavi se pitanje – gde je problem?

Danilo Anđušić, nekadašnji bek Partizana, igra jednu od najboljih sezona u francuskom Burgu. U regularnom delu sezone prosečno je beležio oko 18 poena, a u Top 16 fazi daje nešto više od 20 u tri meča.

Bek poput Anđušića je neophodan ovom timu Partizana, a opet ne spada među najplaćenije igrače Evrokupa.

Navijači Partizana sećaju se i Entonija Brauna koji nije odigrao mnogo minuta u dresu najtrofejnijeg srpskog košarkaškog kluba. Proveo je oko mesec dana u Beogradu, nije se snašao i otišao je dalje.

Ove sezone igra u Metropolitanu, ekipi koja je savladala Partizan, i prosečno beleži oko 14 poena u proseku. Protiv Trenta je dao trojku koja je odvela utakmicu u produžetak, nakon čega je klub iz Pariza pobedio italijanskog predstavnika.

Žofri Lovernj ne može da ide u ovu kategoriju jer njegov dolazak nije bio realan, ali da je Partizan obezbedio Evroligu, mnogi su stava da bi Francuz došao ponovo u crno-bele i pokušao da oživi karijeru.

Trenutno to radi u dresu Žalgirisa čiji je, uz Mariusa Grigonisa, najbolji košarkaš ove sezone. O dolasku Lovernja se pisalo prošle sezone, a on je tada rekao:

„Moji grobari, Partizane i predsedniče Mijailoviću hvala vam na svojoj ljubavi i interesovanju koje ste pokazali za mene. Uveren sam da će nam se putevi ponovo ukrstiti i da ću se vratiti kući. Ostajem košarkaš Fenerbahčea i motivisan sam, kao i uvek, da osvajam trofeje s ovim klubom“.

Jedan od svežijih primera košarkaša koji nije dobio pravu šansu u Partizanu, a sada briljira u drugom klubu je Brajan Angola.

Kolumbijac nije mnogo pokazao u dresu Partizana, utisak je bio da nije za ovaj nivo košarke, ali da je talentovan pokazuje u dresu izraelske Nes Zione.

Jasno je da se radi o nižem nivou, ali beležiti 22 poena uz osam skokova nije mala stvar i pokazuje nam da je Angola mogao da se izbori za mesto u timu Partizana.

Košarkaš koji je takođe mogao da nađe svoje mesto u crno-belom dresu je i krilni centar Splita Marko Luković. Srpski košarkaš sjajno igra u hrvatskom klubu, beleži 17 poena i pet skokova, a opet za njega nije bilo mesta u najvećim klubovima Srbije, u ovom konkretnom slučaju u Partizanu.

Nikako ne treba zaboraviti ni na mladog centra Borca Dušana Miletića koji je izdanak škole Partizana. Miletić igra pristojnu u dresu kluba iz Čačka, a da su crno-beli pogrešili sa njim pokazao je odmah u prvom kolu kada je imao 10 poena i sedam skokova u pobedi Borca nad Partizanom.

Poenta svega je da je Partizan došao u situaciju da u ključnim utakmicama sezone, protiv Lokomotive Kubanj, igra bez, po mnogima, glavnog igrača Kodija Miler-Mekintajera, i sa 11 košarkaša od kojih je jedan tinejdžer (Lazar Stefanović), a drugi je tek došao u klub (Džoš Perkins).

Na to sve dodajte da je najbolji igrač protiv ekipe iz Krasnodara bio 34-godišnji Novica Veličković. Ništa protiv Novice, štaviše pokazuje da još ima goriva, ali ovo dosta govori o ostatku tima.

Partizan nije izgubio sve šanse za plasman u plej-of Evrokupa, potrebno mu je da dobro završi Top 16 fazu, ali ako nastavi u sličnom ritmu sezona za crno-bele biće gotova sredinom februara.

Za Partizan je morao da zaigra i Veličković, ali se „crno-beli“ iz Rusije vraćaju sa porazom

Ne „pale“ ni psovke, ni pojačanja, ništa – od Partizana su ostali samo dugmići

Ima li kraja Partizanovoj noćnoj mori?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala