Ruska baza u Siriji pored crkve dobila i spomenik Aleksandru Nevskom /video/

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaRuska baza Hmejmim u Siriji
Ruska baza Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spomenik pokrovitelju ruske vojske Aleksandru Nevskom otkrili su vojnici ruske vojne baze „Hmejmim“ u Siriji.

Otkrivanje spomenika se poklopilo sa Danom proboja blokade Lenjingrada, koji se obeležava 27. januara, rekao je tokom ceremonije zamenik komandanta ruskih oružanih snaga u Siriji za vojno-političko delovanje kontraadmiral Igor Kuročkin .

„Danas odajemo počast izuzetnom vojskovođi, svetom i plemenitom velikom knezu Aleksandru Nevskom. Značajno je, i po svemu sudeći nije slučajno, što se ovaj dan poklopio sa Danom ukidanja blokade Lenjingrada. Aleksandar Nevski nije bio samo izuzetan vojskovođa, već i pronicljiv i mudar političar. On se uspešno suprotstavio pokušajima katoličkog Rima da Rusiju uključi u zapadnu koaliciju protiv Zlatne Horde. Knez je diplomatskim metodama uspeo da spreči razornu invaziju nomada na ruske zemlje i da ne podlegne provokacijama papskog prestola“, rekao je Kuročkin.

Prema njegovom mišljenju, Aleksandar Nevski ne treba da u sećanjima savremene vojske bude samo heroj iz prošlosti, koji je nekada pobedio švedske i nemačke vitezove. On je jedan od osnivača i zaštitnika ruske državnosti, koji se pokazao i na bojnim poljima i u diplomatiji, njegovo delo je aktuelno i posle osam vekova.

Spomenik, rad vajara Mihaila Serdjukova, napravljen je u Rusiji.

U bazi „Hmejmim“ je postavljen na granitni postament pored pravoslavnog hrama Proroka Ilije. 

Ove godine se proslavlja 800 godina od rođenja ruskog svetog kneza Aleksandra Nevskog.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala