Nova epidemiološka pretnja: Povratak bakterija otpornih na lekove

CC0 / / Virus korona, ilustracija
Virus korona, ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok je pažnja u staračkim domovima i bolnicama posvećena suočavanju sa kovidom 19 i njegovim posledicama, druge zarazne i opasne klice otporne na lekove pojavile su se u Floridi, Nju Džersiju i Kaliforniji, kao i u Indiji, Italiji, Peruu i Francuskoj, zaključili su zdravstveni stručnjaci, autori studije koja je otkrila novu epidemiološku pretnju.

Kad je izbila pandemija korona virusa, zdravstveni radnici su se uglavnom fokusirali na mere prevencije bolesti poput čišćenja bolničkih soba, presvlačenja odela i čišćenja druge zaštitne opreme. Paradoksalno je da su medicinski radnici imali malo vremena da prate širenje drugih bakterija usred iscrpne borbe protiv pandemije korona virusa.

Zdravstveni stručnjaci rekli su „Njujork tajmsu“ da su se ponovo pojavili neki organizmi otporni na lekove, protiv kojih su vlasti pokušale da se bore i pre početka pandemije, poput gljivice Kandida auris. Prema bolničkom epidemiologu u medicinskom centru Santa Monika u Los Anđelesu dr Zakariju Rubinu, u poslednje vreme „cvetaju gljivice“.

Studija je pokazala da je nakon početka pandemije bilo mnogo manje praćenja pacijenata pogođenih tim gljivicama i drugim klicama. Takvi pacijenti su se sporadično premeštali između staračkih domova i jedinica intenzivne nege, doprinoseći širenju klica.

Autori su ukazali i na upotrebu steroida za lečenje kovida 19. Iako bi steroidi mogli ublažiti simptome virusa, imunološki sistem bi ostavili ranjivim na druge klice.

Tokom prošle godine bilo je nekoliko epidemija klica otpornih na lekove, za koje se veruje da su izazvane kovidom 19. Više slučajeva gljivičnih infekcija otkriveno je u Indiji u decembru i u Kaliforniji u junu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala