Lukašenko saopštio uslov za političku amnestiju

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da će momentalno objaviti političku amnestiju ako mu se dokaže da u zemlji postoji bar jedan politički zatvorenik.
„Sutra će biti politička amnestija ako mi neko pokaže barem jedan politički član u našem Krivičnom zakoniku i da su zatvorenici osuđeni, privedeni, uhapšeni iz političkih motiva. Iste sekunde ću ih pomilovati“, prokomentarisao je Lukašenko zahteve za političkom amnestijom u zemlji, govoreći na sastanku o unapređenju zakonodavstva.

Šef Belorusije je podsetio na prošlogodišnji sastanak sa opozicionim liderima u istražnom zatvoru.

„Rekao sam čak i njima koji su se nalazili u zatvoru, kada su me pitali glavno pitanje – kada će biti pušteni na slobodu: 'Sve što je ukradeno narodu, vratite. Tada ćemo razgovarati i potrudiću se da odgovorim na vaše pitanje kada'. Čekam. I dalje čekam“, rekao je on.

On je pelovao da se ne stvaraju „iluzije“ o političkim zatvorenicima, amnestiji i tome sličnom i da je odluka na sudu.

Kako odluči sud, tako će i biti, istakao je predsednik.

„Okrugli sto demokratskih snaga“ koji je osnovao beloruski biznismen i politikolog Jurij Voskresenski, koji je izašao iz istražnog zatvora nakon sastanka predstavnika opozicije i Lukašenka, ranije je objavio preliminarni spisak od 213 kandidata za potencijalnu „političku amnestiju“.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Tihanovska. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala