Legendarni investitor: Berzama preti jedan od najvećih lomova u istoriji

© AP Photo / Richard DrewBerzanski trgovac na Njujorškoj berzi
Berzanski trgovac na Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Legendarni britanski investitor Džeremi Grantam upozorio je investitore da će plan pomoći privredi i stanovništvu tokom pandemije vredan 1,9 hiljada milijardi dolara, koji američki predsednik Džo Bajden želi da progura u Kongresu, dodatno naduvati balon na berzi.

Za suosnivača kompanije „GMO“ nema sumnje da će deo saveznog novca završiti na tržištu deonica. Grantam je za Blumberg rekao da je „tužna istina“ o poslednjem američkom paketu pomoći za suzbijanje efekata krize izazvane virusom korona koji je usvojen 2020. godine bila ta da on nije povećao ni kapitalnu potrošnju, ni stvarnu proizvodnju, ali da se zasigurno slio u akcije, objavio je „Biznisinsajder“.

Paket koji Bajden predlaže podrazumeva direktne isplate u visini od po 1.400 dolara svim Amerikancima. Plan predviđa i pakete od 415 milijardi dolara za borbu protiv virusa korona i 440 milijardi za pomoć malim privrednicima.

Cepanje dolara - ilustracija - Sputnik Srbija
Upozorenje ekonomiste: Amerika je stigla do kraja, svet više ne želi dolar
Grantam smatra da bi, ako ga odobri Kongres, to moglo dovesti do pucanja balona.

Strahuje da će se sve završiti loše kad „igrači bace poslednji žeton na sto”, a kada se tržišta sruše, to bi mogao biti jedan od najvećih balona u finansijskoj istoriji, preneo je „Bizlajf“.

Grantam je dugo upozoravao na ono što vidi kao ogroman balon na američkoj berzi. U svom pismu o izgledima za investitore početkom januara, on je detaljno objasnio da su ekstremne precene, eksplozivno povećanje cena i ono što je nazvao „histerično špekulativnim ponašanjem investitora“ pokazali da je berza bila u balonu koji čak ni Federalne rezerve nisu mogle da zaustave da ne pukne.

„Kada dostignete ovaj nivo očiglednog super-entuzijazma, balon se uvek, bez izuzetka, slomio u narednih nekoliko meseci, a ne nekoliko godina“, rekao je Grantam.

Grantam je, takođe, naveo da kombinacija fiskalnih podsticaja i hitnih programa Federalnih rezervi koji su pomogli naduvavanju balona može povećati inflaciju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala