Počeo novi način testiranja na koronu koji će za mnoge biti neugodan

© AP Photo / Michael KappelerTest na virus korona
Test na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako su mnogi smatrali dosadašnje testove na kovid 19 neudobnim, pojavila se još neugodnija opcija. Kina je počela da koristi analne briseve za testiranje ljudi na korona virus, izvestio je „Njuzvik“ pozivajući se na kineskog stručnjaka.

Navodi se da je do sada više od milion stanovnika Pekinga dobilo delikatni tampon, a glavni grad je postavio ambiciozan cilj da na kraju testira svih 21,5 miliona stanovnika.

Analni brisevi prvi put su primenjeni u praksi prošle godine širom Kine, uključujući i Šangaj, ali je metoda uglavnom rezervisana za stanovnike potencijalnih žarišta kovida 19, tvrdi Li Tongzeng, stručnjak za zarazne bolesti koga citira kineski državni emiter Si-si-ti-vi.

„Od početka izbijanja epidemije korona virusa na testiranju smo uglavnom koristili briseve grla. Njegove karakteristike su pogodnost i brzina, pa je pogodan za velika ispitivanja“, rekao je Li Tongzeng iz pekinške bolnice u „Ju'an.“

„Bris nosa je tačniji od brisa grla, ali bris nosa može biti neprijatan“, dodao je on.

Naveo je da je u nekim asimptomatskim slučajevima ili kod osoba koje pokazuju blage simptome velika verovatnoća da virus neće biti primećen u grlu ili nosu posle tri do pet dana.

On je podelio nedavno otkriće da kod nekih zaraženih pacijenata „korona virus preživljava duže vreme u njihovom digestivnom traktu ili izlučevinama nego u respiratornom traktu“, komentarišući pogodnosti analnih briseva.

Li je rekao da rektalni brisevi povećavaju procenat otkrivenih slučajeva i drastično umanjuju šanse za propuštanje prave dijagnoze.

„Naravno, analni brisevi nisu toliko prijatni kao brisevi grla, pa se koriste samo nad pojedincima u ključnim karantinskim oblastima. To će smanjiti broj lažnih pozitivnih rezultata“, dodao je on.

Smernice koje je objavila Kineska nacionalna zdravstvena komisija predviđaju da se analni brisevi daju 3 do 5 centimetara unutar rektuma, pre nego što se okrenu i stave na čuvanje u posudu za uzorke.

Kina je 26. januara zabeležila 82 nova slučaja zaraze i 56 asimptomatskih slučajeva, saopštile su nacionalne zdravstvene vlasti, dok se zemlja bori s drugim talasom pandemije od sredine decembra.

Većina pozitivnih slučajeva registrovana je na severoistoku zemlje, gde desetine miliona stanovnika u nekom obliku karantina, prenosi Sputnjik internešenel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala