Ruska vakcina protiv korone skoro 100 odsto efikasna u stvaranju ćelijskog imuniteta

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Efikasnost ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u razvijanju ćelijskog imuniteta na kovid 19 blizu je 100 odsto, izjavila je naučna saradnica laboratorije genetskog inženjeringa patogenih mikroorganizama Centra „Gamalej“ pri Ministarstvu zdravlja Rusije Darja Jegorova.
„Imunološka efikasnost se odnosi na ćelijski i humoralni imuni odgovor. U pogledu humoralnog imunog odgovora (efikasnost vakcine) premašuje 98 odsto prema rezultatima koje sada posedujemo, a u pogledu ćelijskog imuniteta ima tendenciju ka 100 odsto“, izjavila je Jegorova.

Preliminarna analiza rezultata postregistracionih ispitivanja vakcine pokazuje da je epidemiološka efikasnost vakcine preko 91 odsto, dodala je naučnica.

„Trenutno imamo podatke o privremenoj analizi epidemiološke efikasnosti vakcine na osnovu rezultata treće faze ispitivanja koja je sada u toku. Ti podaci su u procesu objavljivanja, nadam se da će biti dostupni široj naučnoj zajednici u narednih nekoliko nedelja. Epidemiološka efikasnost vakcine je preko 91 odsto, takvom se pokazala kod potpuno različitih podgrupa pacijenata nezavisno od njihovog pola i uzrasta“, izjavila je Jegorova.

Prema njenim rečima, tokom postregistracionih ispitivanja nisu zabeležene ozbiljne neželjene reakcije na vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

„Potvrdili smo visoku bezbednost vakcine, nismo registrovali nijedan ozbiljan neželjeni efekat ili smrtni slučaj, koji bi se mogli povezati sa upotrebom vakcine“, dodala je Jegorova.

Ona je takođe saopštila da je do sada vakcinom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), mimo kliničkih ispitivanja, vakcinisano više od dva miliona Rusa.

Humoralni imunitet odgovara za eliminaciju patogena pomoću proizvedenih antitela, a ćelijski za uništavanje patogena ćelijama organizma.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala