„Čuvari zakletve“, „Majn kampf“ i „Bugalu bojsi“: Kad počinje građanski rat u Americi? /video/

© AP Photo / Noah BergerNaoružani demonstranti iz grupe „Liberti bojs“
Naoružani demonstranti iz grupe „Liberti bojs“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada je, prošlog 4. jula, komandant „3-percentera“ iz Džordžije Kris Hil predskazao novi građanski rat u SAD, verovatno nije ni sanjao da će, samo 6 meseci kasnije, njegovo mišljenje sa društvene margine doći do središta glavnog toka. „Hladni građanski rat“, opisuje „Vašington post“ stanje u zemlji koja je „nominalno u miru, ali opasno blizu katastrofe“.

Toliko blizu da i milijarder Rej Dalio ovog vikenda dramatično upozorava: „Verujem da se nalazimo na ivici užasnog građanskog rata (...) na prelomnoj tački između ulaska u pakao borbe ili povratka na zajednički rad u korist mira i prosperiteta“.

Naoružane milicije

Amerika je „paralisana virusom i podelama; nije u ratu, ali nije baš ni u miru“, sumorno će i „Vašington post“, i za takvo (ne)raspoloženje ima obilje dobrih razloga. Već i zato što se ne čini naročito svetlom budućnost zemlje u kojoj milicije naoružane dugim cevima, ma koliko to bilo legalno, paradiraju sve otvorenije.

Počev od spomenutih „3-percentera“, organizacije s podružnicama širom države kojoj se, kako tvrde, dnevno pridružuje između 50 i 100 novih članova; naziv ove milicije, inače, potiče od verovanja da je samo tri odsto stanovnika kolonija aktivno učestvovalo u američkoj revoluciji protiv britanske imperije.

Njima su bliski „Čuvari zakletve“, koji uglavnom okupljaju veterane i aktivne pripadnike američkih oružanih snaga i policije. Njihova baza podataka koja je dospela do javnosti pokazala je da su još 2015. imali oko 25.000 članova. A magazin „Atlantik“ u opširnoj reportaži opisuje okupljanja stotina naoružanih članova ove organizacije, poput noćnog skupa u planinama okruga Kerol u Virdžiniji, za koje kaže da se održavaju širom SAD.

„Utonuli smo u građanski rat“, citiran je Stjuart Rouds, osnivač „Čuvara zakletve“ koji su se u više navrata nalazili licem u lice suprotstavljeni naoružanim pripadnicima druge strane.

Od misteriozne „Antife“ za koju mejnstrim mediji tvrde da je ne finansira Džordž Soroš ali istovremeno priznaju i da se zapravo ne zna ko stoji iza nje — što znači da bi to ipak mogao da bude i Soroš — do „Džon Braun gan klaba“, levičarske milicije sa severozapada SAD. O njoj je sa primetnim simpatijama pisao britanski „Gardijan“ kada su njeni naoružani pripadnici, među njima i jedna trans-žena, u državi Vašington obezbeđivali „Transvestitski čas čitanja priča“ deci i njihovim roditeljima, i potonji „Trans marš ponosa“ u Sijetlu.

Sve više pažnje privlači i nova naoružana crnačka milicija, namerno vulgarnog i pomalo pretećeg naziva „No Fucking Around Coalition“. Bi-Si-Si i „Njujork tajms“ izveštavali su i o pojavi muslimanskih patrola, a sve su prisutniji i „Bugalu bojsi“.

Neredi u američkom gradu Takomi u državi Vašington - Sputnik Srbija
„Nećemo policiju, nećemo zatvore“: Neredi u američkom gradu, umešana i Antifa
Upadljivi zbog svojih automatskih puški i pancira navučenih preko šarenih havajskih košulja, oni se — piše ovih dana magazin „Atlantik“ — „pripremaju za građanski rat“, „preziru Donalda Trampa“ i „navijaju za slom države, iščekujući momenat u kome će (...) zemlja upasti u krvavi haos... Oni kažu da žele potpuno resetovanje društva, iako nisu baš dobro promislili šta bi, tačno, posle toga trebalo da usledi“.

O kolikom je, zapravo, mentalnom rastrojstvu reč možda je ponajbolje ilustrovao snimak, nastao na ulicama Ričmonda nedavno tokom Dana Martina Lutera Kinga, u kome jedan naoružani crnac, uz pomalo snebivanja, kritikujući bele liberale i Jevreje priznaje kako svoja znanja o istoriji crpi iz čitanja jedne poučne knjige - „Majn kampfa“ Adolfa Hitlera.

Totalitarne metode lečenja društva

A opet, iza sveg ovog galimatijasa sve jasnije počinju da se ocrtavaju i obrisi plana koji bi trebalo da rezultira totalnim porazom onog pokreta tobožnjih „domaćih terorista“ na čijem je čelu Donald Tramp. To je neophodno zarad ozdravljenja američkog društva, oceniće kolumnistkinja „Vašington posta“ Dženifer Rubin, i predložiti niz totalitarnih metoda za čišćenje trampista. Uz neuvijenu pretnju: „Ne može biti isuviše lečenja.“

© Sputnik / Artur Gabdrahmanov„Mnogo je žešći građanski rat unutar američkih elita koji je u toku, a koje koriste ove naoružane grupe za ostvarivanje svojih ciljeva“.
„Čuvari zakletve“, „Majn kampf“ i „Bugalu bojsi“: Kad počinje građanski rat u Americi? /video/ - Sputnik Srbija
„Mnogo je žešći građanski rat unutar američkih elita koji je u toku, a koje koriste ove naoružane grupe za ostvarivanje svojih ciljeva“.

Kakve metode lečenja predlaže „Vašington post“, i kako će na to odreagovati Tramp i njegovi pacijenti? Koliko zaista Ameriku deli od izbijanja novog građanskog rata? I kako uopšte pomiriti državu u kojoj „Čuvari zakletve“, „Antifa“, „Bugalu bojsi“ i crnačke milicije na nišanu drže jedni druge?

Paljevina Rajhstaga

Ovo su pitanja o kojima su u „Novom Sputnjik poretku“ govorili publicista i istoričar Srđa Trifković i novinar iz Londona Siniša Ljepojević.

„Možda će i biti lokalnih sukoba različitih naoružanih grupa, ali mnogo je žešći građanski rat unutar američkih elita koji je u toku, a koje koriste ove naoružane grupe za ostvarivanje svojih ciljeva“, ukazuje Siniša Ljepojević.

Pripadnici Nacionalne garde šetaju ispred američkog Kapitola - Sputnik Srbija
U SAD se već desio građanski rat – i „demokratija“ je pobedila republiku
„Izbijanje klasičnog građanskog rata u Americi nije toliko blizu koliko liberalni mediji, poput magazina 'Atlantik' i 'Vašington posta', pokušavaju da stvore lažni utisak da desnica priprema naoružane paravojne formacije, i da ono što smo videli prilikom upada na Kapitol 6. januara predstavlja samo vrh ledenog brega“, objašnjava Srđa Trifković.

„A to čine da bi, kriminalizacijom drugačijeg mišljenja, opravdali čitav niz totalitarnih mera koje vlasti pripremaju. Totalitarna kvaziliberalna levica, naime, ima za cilj da iskoristi događaje na Kapitol hilu na isti način na koji su nacisti iskoristili paljevinu Rajhstaga 1933. Zbog toga, predstoje teški dani za sve neistomišljenike aktuelnog režima Džozefa Bajdena i Kamale Haris“.

Borba protiv „domaćeg terorizma“

U tom smislu pažnju privlače najave osnivanja specijalne Kongresne komisije, po uzoru na komisiju zaduženu za istragu terorističkog napada 11. septembra, „Vol strit džornal“ s tim u vezi navodi i da će Bajdenov prioritet da bude „usvajanje zakona protiv domaćeg terorizma“ te da ga nagovaraju da u Beloj kući stvori funkciju koja će „nadzirati borbu protiv ideološki inspirisanih nasilnih ekstremista“. A Džejms Komi, bivši direktor FBI-a, i sasvim otvoreno navodi da „Republikanska partija mora da bude spaljena... Ona jednostavno nije zdrava politička organizacija.“

© AP Photo / SHANNON STAPLETON„Uopšte nije nezamislivo da ćemo u budućnosti na ulicama američkih gradova gledati ono što se događalo u Nemačkoj dvadesetih i tridesetih godina 20. veka“.
„Čuvari zakletve“, „Majn kampf“ i „Bugalu bojsi“: Kad počinje građanski rat u Americi? /video/ - Sputnik Srbija
„Uopšte nije nezamislivo da ćemo u budućnosti na ulicama američkih gradova gledati ono što se događalo u Nemačkoj dvadesetih i tridesetih godina 20. veka“.

Kad je već o zdravlju reč, i spomenuta Dženifer Rubin u „Vašington postu“ predlaže metode ozdravljenja koje uključuju zahteve za čistkom i prevaspitavanjem: da iz oba doma Kongresa budu izbačeni svi njegovi članovi koji su se protivili sertifikaciji izbornih rezultata, da korporativni donatori trajno otkažu finansijsku podršku svima koji su se protivili elektorskim glasovima, da bude formirana komisija koja će istražiti u kolikoj su meri bezbednosne službe, državne i federalne, infiltrirane od strane pristalica nasilnih ekstremističkih grupa, te da „desničarski mediji, komentatori i TV lica, koji su podržavali laž da je bilo rasprostranjene izborne krađe, povuku svoje tvrdnje i potvrde da nema činjeničnog osnova za te tvrdnje“.

Pripadnici Nacionalne garde sa psom u Linkoln parku u Vašingtonu - Sputnik Srbija
SAD suočene sa novim problemom

„Ovo je nova faza jedne dugogodišnje krize koja potresa to društvo čiji je model potrošen, krize koja nije samo ideološka i politička već i ekonomska. I zato ova zemlja sad ulazi u unutrašnju blokadu čije je posledice teško predvideti,“ komentariše Siniša Ljepojević.

„Došlo je do potpunog raspada političkog sistema, poverenje je potpuno izgubljeno, i uopšte nije nezamislivo da ćemo u budućnosti na ulicama američkih gradova gledati ono što se događalo u Nemačkoj dvadesetih i tridesetih godina 20. veka“.

Ipak, smatra Srđa Trifković, „neće se ići sa šok terapijom, već će se stratezi totalitarnog zatezanja stega opredeliti za model 'sporo kuvane žabe'. Nesumnjivo će biti zavedeni rigorozni oblici kontrole na društvenim mrežama i sredstvima komunikacije, ali se neće odmah preći i na otvoreni lov na veštice; ne zato što misle da je to nedopustivo, već zato što su zaključili da im je sa tehničke strane realizacije projekta daleko uputnije da svoje namere sprovedu postupno“.

No uprkos tome što sukob dve strane možda neće biti momentalno zaoštren do kraja, kako piše Frensis Fukujama u tekstu „Truo do srži“ u magazinu „Forin afers“, „uslovi koji su doveli do ove krize ostaju nepromenjeni. Vlada SAD još uvek je zarobljenik moćne elite koja iskrivljuje njenu politiku u svoju korist i time potkopava legitimitet čitavog režima. A sistem je pritom i dalje isuviše rigidan da bi samog sebe reformisao“.

I u tome, napomenuće Srđa Trifković, „američki sistem pokazuje upadljivu sličnost sa Sovjetskim Savezom“.

A zna se kako je on završio...

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala