Skandalozna poruka iz Sofije: Bugarski vicepremijer nazvao Srbiju dželatom Makedonije

Pratite nas
Makedonski premijer Zoran Zaev i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski trebalo bi da se zapitaju ko je kriv za jačanje srpskog uticaja u Severnoj Makedoniji, izjavio je bugarski vicepremijer Krasimir Karakačanov, komentarišući čestitku Zaeva makedonskim Srbima. Govoreći o odnosima Skoplja i Beograda, kaže da Skoplje radije odaje počast svojim dželatima.

Karakačanov je podsetio da je Zaev čestitao Svetog Savu pripadnicima srpske manjine u zemlji i najavio povratak srpskog jezika kao izbornog predmeta u školama i dodao da je lider opozicione stranke u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE rešio da ne zaostaje i izjavio da je njegova stranka mnogo bliža „braći Srbima“ od makedonske vlade.

Bugarska zastava - Sputnik Srbija
Bugarski političar: Zaev čestitao Dan Svetog Save srpskim opkupatorima

Političar je takođe podsetio da su makedonske diplomate više puta izražavale bojazan da će odugovlačenje početka pregovora o ulasku Severne Makedonije u Evropsku uniju sa bugarske strane dovesti do jačanja uticaja Srbije.

„Ko to jača uticaj Srbije u Makedoniji rešivši da vrati učenje srpskog jezika u školske programe i da otvori srpski kulturni centar? Dragi druže Zaev, pomozi mi da shvatim, ko jača uticaj Srbije u Makedoniji? Zato što se tvoj potpredsednik vlade Nikola Dimitrov žalio Evropi da to radi Bugarska!“, rekao je Karakačanov, obraćajući se Zaevu.

On se takođe zapitao da li će budući srpski kulturni centar govoriti o tome da je, kako je rekao, Kraljevina Srbija okupirala Vardarsku Makedoniju 1913. godine.

„Jer je nama, Bugarima, već dojadilo da slušamo gluposti o takozvanoj 'bugarskoj okupaciji'“, dodao je.

Istovremeno, vicepremijer Bugarske je izjavio da su vlasti proterale ili izvršile represiju nad predstavnicima bugarske inteligencije koji se nisu slagali sa aktuelnom politikom. Kako je rekao, mnogo više etničkih Bugara nego Srba i dalje živi u današnjoj Severnoj Makedoniji.

„Paradoksalno je to, što se vaši najbliži ljudi - u vašim strankama i porodicama, izjašnjavaju kao Bugari, dokazavši poreklo svojih, a zapravo i vaših baka i deka“, rekao je Karakačanov.

Prema njegovim rečima, logičnije bi bilo da Severna Makedonija obeležava i nacionalni praznik Bugarske - 3. mart, kada je zemlja, zajedno sa današnjom Makedonijom, oslobođena od Osmanskog carstva.

S tim u vezi, Karakačanov je istakao da, „nažalost, sadašnja politička elita u Skoplju preferira da odaje počast dželatima svog naroda“.

„Veoma čudna balkanska verzija stokholmskog sindroma. Iako je, možda, ovo beogradsko-moskovski sindrom“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala