Britanski parlamentarci traže uvođenje sankcija ruskim oligarsima zbog Navaljnog

© AP Photo / Thanassis StavrakisBritanska i engleska zastava ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu
Britanska i engleska zastava ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanici Donjeg doma parlamenta Velike Britanije pozvali su vladu da uvede sankcije dvojici ruskih milijardera – Romanu Abramoviču i Ališeru Usmanovu zbog situacije sa Aleksejom Navaljnim, piše „Tajms“.

Kako se navodi, poslanica Laburističke stranke Margaret Hodž pozvala je vlasti Velike Britanije da podrže ruskog opozicionara „ne rečima, nego delima“, podsetivši da je on sam ranije predlagao zapadnim zemljama da uvedu ograničenja protiv određenog broja ruskih oligarha koji, između ostalog, poseduju imovinu i u Velikoj Britaniji.

„Imenovao je Abramoviča i Usmanova. Obojica imaju značajan kapital, imovinu i veze sa engleskim fudbalskim klubovima“, izjavila je Hodžova.

Predstavnica liberalnih demokrata Lejla Moran je, sa svoje strane, zahtevala od britanske vlade garanciju da će razmotriti mogućnost uvođenja sankcija protiv bilo koje osobe, nezavisno od njenog statusa i materijalnog stanja. Pritom je naglasila da je Velika Britanija „potresena politički motivisanim hapšenjem Navaljnog“.

„Razmatramo sve moguće opcije za dalje delovanje“, dodala je ona.

Navaljni je u novembru predložio Evropskoj uniji da uvede sankcije protiv milijardera.

Evropska unija je polovinom oktobra prošle godine uvela sankcije protiv šest Rusa i jednog naučnog instituta zbog situacije sa Navaljnim. Nakon toga je ograničenja uvela i Velika Britanija, koja je obećala da će zamrznuti imovinu i zapretiti ulaz licima koja su navodno odgovorna za „trovanje“ Navaljnog.

Podsetimo, Navaljni se vratio 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju. On je uhapšen na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi zato što se, kao uslovno osuđeni, nije javljao ruskoj policiji. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

U međuvremenu, njegove pristalice su protekle subote širom Rusije organizovale neodobrene proteste.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala