Vučić: Spomenik Stefanu Nemanji veliki, težak i prelep, kao i Srbija /foto/

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spomenik Stefanu Nemanji je veliki, težak, lep i prelep, baš kao i Srbija, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„I ovaj spomenik je veliki, zato što je priča o nama velika. I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška. I lep je, koliko je i priča o nama lepa. Ovaj spomenik je, dakle, i pre svega, priča, o nama. O tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo“, istakao je Vučić na svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

Vučić je naveo da smo do Stefana Nemanje bili pleme, a od Nemanje do danas smo državotvorni narod, ističući da je spomenik Stefanu Nemanji, spomenik velikom županu, ali i Srbiji.

© Tanjug / RADE PRELICOtkrivanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu
Vučić: Spomenik Stefanu Nemanji veliki, težak i prelep, kao i Srbija /foto/ - Sputnik Srbija
Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu

U prethodnom periodu trudili smo se da Srbiju podignemo iz pepela, da obnovimo i izgradimo pruge, puteve, bolnice, škole, ali i da pokušamo da vratimo veru u sebe, u mogućnosti i snagu srpske države, kazao je Vučić.

Savski trg, na kojem se nalazi spomenik, naveo je, mesto je koje je izazivalo stid, neuređeno, prljavo, na sramotu ne samo grada, već i cele Srbije, sada je potpuno drugačiji.

„Večeras sam posebno srećan, jer ovde, gde stojimo, iznad, nalazi se i Hram posvećen Nemanjinom trećem sinu, velikom Svetom Savi. Kako danas otkrivamo spomenik, tako smo uspeli da za kratko vreme izgradimo i oslikamo mozaik u najvećem pravoslavnom hramu. Tako ćemo obnoviti i Hilandar“, rekao je Vučić.

Uspeli smo ono najvažnije — ekonomski zemlju da oporavimo, nacionalno da odbranimo, duhovno da povratimo i uzdignemo.

© Tanjug / RADE PRELICVučić: Uspeli smo ono najvažnije — ekonomski zemlju da oporavimo, nacionalno da odbranimo, duhovno da povratimo i uzdignemo.
Vučić: Spomenik Stefanu Nemanji veliki, težak i prelep, kao i Srbija /foto/ - Sputnik Srbija
Vučić: Uspeli smo ono najvažnije — ekonomski zemlju da oporavimo, nacionalno da odbranimo, duhovno da povratimo i uzdignemo.

„Imali su Srbi Vojislavljeviće, Vukanoviće, Vlastimiroviće, župane i kraljeve, svece, pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu ili samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi podario, ali podarivši obojicu, podario je Srbiji jaku i prvi put centralizovanu državu, suvereni prostor između istoka i zapada“, naglasio je Vučić.

On je podsetio da Nemanja u rukama drži mač i Hilandarsku povelju.

„Do Nemanje smo bili pleme, od njega do danas državotvorni narod. Zato drži mač, kojim je pravio i gradio, zatim čuvao i štitio. Do Nemanje smo bili kultura oponašanja i prevođenja, od njega kultura kreacije, hraniteljstva i pisanja, a to simbolizuje Hilandarska povelja“, rekao je Vučić.

Ukazao je da današnja ceremonija nije samo čin otkrivanja spomenika, već čin polaganja računa o sebi i svom identitetu.

"Stajati ovde znači pokajanje za sve godine tokom kojih smo ga zaboravili, ali i svest da smo konačno otkrili koren iz koga je nastalo najlepše drvo koje se zove Srbija", naveo je Vučić.

Kao što je Nemanja gradio zadužbine, mi danas moramo da gradimo svesni da je naša sadašnjost zadužbina naše budućnosti, rekao je predsednik Srbije.

© Tanjug / RADE PRELICOtkrivanju spomenika prisustvovao je i Milorad Dodik.
Vučić: Spomenik Stefanu Nemanji veliki, težak i prelep, kao i Srbija /foto/ - Sputnik Srbija
Otkrivanju spomenika prisustvovao je i Milorad Dodik.

„Bez svesti da je postojao neko pre nas, ko je imao snove koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć“, kazao je Vučić.

„Stefan Nemanja i Sveti Sava su sidro i krst srpskog naroda“

Vučić je, ukazujući na značaj tvoraca naše države istorije, istakao kako reč Srbija koju izgovaramo danas nije naša, već je onih koji su je svi stvarali za nas.

„Mnogo krvi i mnogo olova je u reči Srbija i da je zato tolika obaveza svakoga ko se usudu da je izgovori“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je bilo dosta krvi i ratova, ali da uprkos tome i treba da praštamo i da se kajemo. On je poručio da nećemo da pristanemo tek tako da ne postojimo, jer imam istoriju, ime i naše očeve, na koje treba da budemo ponosni, kao i da se nećemo odreći naše istorije, kulture i jezika.

„Nismo ih ni od koga oteli, niko nam to nije dao i zato nemamo kome ni da ih vraćamo“, naglasio je Vučić.

© Sputnik / Aleksandar MilačićOtkrivanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu
Vučić: Spomenik Stefanu Nemanji veliki, težak i prelep, kao i Srbija /foto/ - Sputnik Srbija
Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu

Niko neće naterati Srbiju da se odrekne svog imena i dela, kazao je Vučić, dodajući da pojedini samo maštaju o tome i pričaju kako će izmestiti i uništiti spomenik Stefanu Nemanji i Hram svetog Save.

„Poručujem im da su Stefan Nemanja i Sveti Sava, kao i njihovi spomenici i hramovi, sidro i krst srpskog naroda i da niko ih neće skloniti iz naših srca, niti sa mesta gde su zauvek postavljeni“, naglasio je predsednik.

Vučić navodi i da je taj spomenik svojevrsna tačka koji stavljamo na kraj jedne priče o teškoj prošlosti, lošim odlukama i ponovnom uzdizanju, preneo je Tanjug.

„Nemanja je bio za nas početak i ovaj spomenik je za nas kraj tog početka. On je dokaz da je istorija stvorila nas, ali i da smo mi u stanju da stvaramo istoriju mira, znanja i rasta“.

© Sputnik / Alksandar Milačić Detalj na spomeniku Stefanu Nemanji
Vučić: Spomenik Stefanu Nemanji veliki, težak i prelep, kao i Srbija /foto/ - Sputnik Srbija
Detalj na spomeniku Stefanu Nemanji

U ime te istorije smo ovde danas i otkrivamo spomenik, i neka ga svi vide uzdignutog i osvetljenog i vide Srbiju kakvu smo svi napravili, poručio je Vučić i govor završio rečima Svetog Save koji se obraća svome ocu: „Moli Boga za nas Simeone Blaženi da se sačuva tvoje stado nepovređeno, slava i sada - živela Srbija“.

Na Savskom trgu svečano je na Savindan otkriven spomenik jednom od najznačajnijih srpskih vladara, osnivaču srednjovekovne srpske države, velikom županu Stefanu Nemanji.
Spomenik je potom, uz zvuke zvona sa beogradskih crkava, i svečano osvetljen.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala